Zijn vastgoedprijzen nog betaalbaar voor jonge mensen?

De vastgoedbarometers zijn het er allemaal over eens: de Belgische vastgoedprijzen zijn de afgelopen tien jaar haast verdubbeld. Kunnen binnenkort enkel nog de rijkste mensen een eigen huis kopen? En hoe kopen jonge mensen een eigen woning?

Hogere vastgoedprijzen

Een huis kopen is nooit makkelijk geweest. Burgers moeten al hun middelen aanspreken om een huis te kunnen kopen en dat is al jaren zo. De vastgoedprijzen zijn de laatste jaren echter veel sterker gestegen dan de lonen. Om de aankoop van vastgoed toch nog te stimuleren, werden stimulansmaatregelen in het leven geroepen zoals de lage rente, langere looptijden van leningen en fiscale stimuli. Zo gaan mensen bijvoorbeeld een lening aan op 25 jaar om het huis te kunnen kopen dat ze willen. Gemiddeld besteedt een gezin nog altijd 30 tot 35 procent van zijn inkomen aan een woning. Op plaatsen waar de huizenprijzen hoger liggen is dat zelfs 40 procent.

Jongeren sparen niet meer

Maar het zou gemakkelijk zijn om de moeilijke toegang tot de vastgoedmarkt enkel en alleen aan de hogere prijzen toe te schrijven. Ook onze leefcultuur is veranderd. Zo sparen jongeren minder dan vroeger. Ze willen wel een eigen woning bezitten, maar zonder dat ze een persoonlijk startkapitaal hebben opgebouwd. Als woningen minder betaalbaar worden dan vroeger, heeft dit misschien ook wel met een cultureel fenomeen te maken.

Mama-papa lening

Om een huis te kunnen kopen heb je twee inkomens nodig en/of een aanzienlijk startkapitaal. Veel jongeren kunnen dus moeilijk een woning kopen zonder een duwtje in de rug door de ouders. Maar liefst 36% van de Belgen krijgt bij de aankoop van een woning financiële steun van ouders of een ander familielid. 30% van de Belgen krijgt tot 10% financiële hulp en nog eens 30% zelfs tussen de 10 en de 20%, dat blijkt uit cijfers van een onderzoek van Netto.be. Maar onderzoek toont aan dat ook de steun die ouders bieden elk jaar afneemt.

Bron: Netto.be

20/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?