Hoe bepaal je de waarde van je woning?

Woningwaarde bepalen

Het bepalen van de waarde van vastgoed is geen exacte wetenschap. Er liggen veel subjectieve criteria aan de basis van wat een koper voor je woning wil betalen. Een schatting maken is echter wel mogelijk. Om je op weg te helpen hebben we vier niet te missen zaken voor je op een rij gezet:

woningwaarde bepalenSoorten waarde

Hoeveel je de verkoop van je vastgoed oplevert, hangt sterk samen met de verkoopsmethode en -omstandigheden. Als je je huis gedwongen moet verkopen is de verkoopsperiode veel korter en zal de prijs automatisch lager liggen. Bij ongedwongen verkoop spreken we over de veilbare waarde. Bij schattingen is het altijd nuttig om te controleren of de schatter de gewenste soort waarde voor je berekent.

Wie kan mij helpen?

Verschillende professionals kunnen je helpen bij het bepalen van de waarde van je woning. Uit onderzoek van Test-Aankoop is gebleken dat elke schatter een ander bedrag uitkomt met verschillen tot wel honderd procent. De schatters kunnen we onderbrengen in drie categorieën:

  • experts,
  • makelaars,
  • en notarissen.

Experts zijn voornamelijk zelfstandigen die zich compleet toeleggen op het schatten van je huiswaarde. Hoewel ze zichzelf specialisten noemen, zitten ze er volgens Test-Aankoop even vaak of vaker naast dan de andere schatters. Let bovendien goed op de kostprijs van een taxatie en vraag op voorhand naar de uitgebreidheid van het rapport.

Woningwaarde bepalen

Makelaars staan in voor het verhandelen van huizen uit naam van de cliënt. Ze stellen vaak gratis offertes voor om achteraf te vragen of ze je huis te koop mogen aanbieden. Makelaars maken goede schattingen omdat ze veel vergelijkbare huizen hebben om zich op te baseren.

Notarissen bezitten een uitgebreide kennis over de prijs van huizen. Het is in hun voordeel om de huisprijzen zo nauwkeurig mogelijk te schatten. Het ereloon is echter een heikel punt. Informeer je daarom op voorhand over de kostprijs. Een ander probleem met notarissen is volgens Test-Aankoop dat ze weinig tijd hebben voor of aandacht besteden aan de schatting, met een onvolledig of ondermaats rapport tot gevolg.

Welke factoren bepalen de woningwaarde?

De objectieve factoren die de waarde van je huis bepalen kun je zelf opzoeken of opmeten:

  • Bewoonbare oppervlakte
  • Oppervlakte van het perceel
  • Aantal kamers (slaapkamers, badkamers, toiletten, garages …)
  • Staat van de woning
  • EPC-score: hoe energievriendelijk is mijn huis?

De subjectieve factoren vergen meer onderzoek. Eerst en vooral is er het uiterlijk van je woning. Sommige stijlen waren tot voor kort erg gegeerd, maar zijn dat nu niet langer, en omgekeerd. Ook de buurt is bepalend. Een lawaaierige of onveilige buurt zal de prijs van je huis drukken. Ten slotte zijn er nog de prijzen van huizen in de buurt. Als er hoog wordt geboden op andere percelen die te koop staan is de kans groot dat je meer kunt vragen voor je eigen woning.

Online tools

Je kunt op het internet verschillende tools vinden die je een beeld kunnen geven van de waarde van je huis. Deze tools bepalen je huiswaarde aan de hand van de huizen in je buurt en enkele andere factoren. Voor je een specialist aanspreekt, kan het zinvol zijn om enkele van deze tools te raadplegen.

De immobiliënmarkt is een grillige markt waar je als verkoper afhankelijk bent van vele factoren. Daarom moet je altijd in je achterhoofd houden dat alle schattingen benaderingen van de waarheid zijn. De prijs ligt pas vast wanneer de handtekening onder het verkoopcontract staat.

 

24/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?