Wonen in veilige steden, doorprik het taboe!

Wonen in veilige steden, doorprik het taboe!
Veilige steden, het is een hot item in de media, het is een inzet tijdens de verkiezingen. Velen onder ons leven met het idee dat steden of buurten als Charleroi, Luik, Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek, Oostende of Borgerhout niet zo veilig zijn. Maar ook op het platteland of de grensstreek rond Kortrijk wordt geteisterd door inbraken. Brugge, Hasselt, Leuven, Genk en Gent worden dan weer als de meest leefbare steden van België ervaren.

Criminaliteit in België

Hoe is het echt gesteld met de criminaliteit en het overlastgevend gedrag? Uit het jaarrapport van de Federale Politie (2010-2011) blijkt dat autovandalisme, zakkenrollers, woninginbraak en diefstal van spullen uit de wagen de meest voorkomende misdrijven zijn in België. Zware misdrijven als seksueel geweld, verkrachting of carjacking komen dan weer relatief weinig voor. Daarmee behoort België tot de veiligste landen van de wereld. Toch heerst er over het algemeen een relatief groot onveiligheidsgevoel.

Leefbare steden

Het onveiligheidsgevoel zit diep bij sommige Belgen. Je hoort mensen praten: “Ik durf de metro in Brussel centrum niet nemen om 18 uur ’s avonds.” “Woon je in de buurt van Schaarbeek, is het daar niet gevaarlijk?” “Durf jij als vrouw wel alleen door Borgerhout fietsen in het donker?” Laat ons duidelijk zijn, het is een feit dat criminaliteit en overlast moeten aangepakt worden en in sommige buurten vormt dit effectief een probleem. Maar anderzijds moeten we ons ook geen angst laten inboezemen door cijfers of verhalen uit de media, die deze verhalen brengen omdat mensen ze willen lezen, puur omdat ze mensen beroeren. België blijft een van de veiligste landen met bijzonder leefbare steden. Een nuchtere en kritische kijk, voorbij vooroordelen en clichés, dat is aan de orde! Wil je een nieuwe woning kopen? Misschien moet je ook eens gaan kijken in Schaarbeek, Borgerhout, het Kiel, Mechelen of Oostende. De prijzen liggen hier soms lager als in andere buurten of steden...

Meer artikels over Actua