Wonen in het Heuvelland

Het Heuvelland is de natuurlijke streek tussen de Schelde en de Dender die wordt gekenmerkt door een eigen reliëf en een sterke identiteit. De beboste heuvels, steile hellingen, diepe dalen, kronkelende wegen en bijzondere huizen maken het landschap van het Heuvelland uniek.

De rijkdom van het Heuvelland…

Het Heuvelland, ook wel de Vlaamse Ardennen genoemd, is een groene streek in het noorden van Henegouwen, die grenst aan Vlaanderen en aan de uitgestrekte vlaktes in het zuiden van Brussel en het oosten van Doornik. In dit panorama vol valleien en bosjes vinden we ook een mooie verzameling dorpen en gehuchten.

Het uitzonderlijke kader en het architecturale en landschappelijk erfgoed zijn perfect bewaard gebleven. In 1997 kreeg de streek van het Heuvelland nog de status van natuurpark.

Type woningen in het Heuvelland

De leefomgeving van het Heuvelland uit zich in verschillende, contrasterende vormen: enerzijds getuigen arbeiderswoningen van het industriële verleden van de regio. Anderzijds, vind je er ook landelijke woningen. Dit zijn kleine, lage en langwerpige woningen met speciale daken. In het Heuvelland vind je erg steile of net erg vlakke daken. Ook de oranjerode dakpannen met een S-profiel zijn een veelvoorkomend materiaal voor de traditionele woningen in de streek.

In het Heuvelland bouwt men liever op een grotere oppervlakte dan in de hoogte. Huizen krijgen zelden een tweede verdieping. Het gebruik van kalksteen voor de muren is ook uitzonderlijk. De woningen worden eerder opgetrokken in rode bakstenen, die zichtbaar blijven of witgekalkt worden.

De vastgoedmarkt

Historisch gezien is dit de goedkoopste streek van België om te wonen, maar de huizenprijzen in Henegouwen zijn zeer uiteenlopend. Dat geldt ook voor vastgoed in het Heuvelland. Terwijl de vastgoedprijzen in sommige gemeentes gestegen zijn, zoals in Ellezelles en Flobecq, kosten de huizen in de meeste gemeentes van het Heuvelland gemiddeld 200.000 euro of minder.

Wil je wel een leuk huisje vinden in het hart van deze groene en heuvelachtige streek? Dan moet je de immozoekertjes regelmatig bekijken.

 

20/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?