Wonen aan de Belgische kust: Blankenberge

Wonen aan de Belgische kust: Blankenberge
Blankenberge, Blankenberge, wonderschone stad. Ik wou dat ik in m’n achtertuin zo’n Blankenberge had” zingt Hugo Matthysen. Humoristisch bedoeld of niet, feit is dat de badstad een aparte identiteit heeft die jong en oud aantrekt. Dat uit zich in een bloeiende vastgoedmarkt en toerisme in 2011.

Toerisme in Blankenberge

Het Sea-Life Center, het Serpentarium, de Pier, het Casino, het Belle Époque Centrum en mogelijkheden voor indoor sport en ontspanning maken van Blankenberge een belangrijke toeristische trekpleister aan de Belgische kust. Maar dat zijn niet alle troevan van de kuststad. De jachthaven is in volle expansie, je vindt hier natuurgebieden zoals de Uitkerkse Polder en De Fonteintjes en de hoofdader van Blankenberge blijft nog altijd de verkeersvrije shopping en horeca zone tussen het Stationsplein en de dijk. Heel wat dagjestoeristen en verblijfstoeristen vinden jaarlijks de weg naar Blankenberge. Daarbij mikt de badstad op alle bezoekers, zowel de budgettoerist als mensen die niet op een euro kijken. Alle soorten accommodatie is dan ook aanwezig, van campings, gastenkamers en vakantiehuizen tot viersterrenhotels. [gallery link="file" orderby="title" include="17167, 17166, 17165, 17164, 17163"]  

Blankenberge, stad om in te wonen

Blankenberge is een dichtbevolkte gemeente met 19.000 permanente inwoners. Deze bewoning is geconcentreerd in het centrum van de stad of ‘t Steedje, zoals de binnenstad door de Blankenbergers genoemd wordt, met heel wat hoogbouw als resultaat. Om een oplossing te bieden voor de schaarse vrije ruimte, probeert de stad zoveel mogelijk groen te creëren, bijvoorbeeld door de aanleg van het Florapark of van groendaken. Daarnaast werkt de stad ook aan een herwaardering van het stadscentrum door het uitreiken van premies voor renovatie, duurzaamheid en het in stand houden van het cultuurhistorisch patrimonium. Op die manier wil de stad betaalbare woningen creëren. Die strategie blijkt geen windeieren te zullen leggen, want het aantal aanvragen voor stedenbouwkundige vergunningen stijgt jaarlijks en de vastgoedmarkt lijkt niet te lijden onder de economische crisis. In het centrum worden oude, leegstaande panden gesloopt en nieuwe panden opgetrokken, er komen winkelpanden bij en in de Leopoldstraat en op de hoek van de Kerkstraat en de Oude Steenweg werden opmerkelijke renovaties uitgevoerd. Maar ook buiten het centrum wordt aan stadsuitbreiding gedaan. Het Bommelzwin werd het eerste nieuwe woonuitbreidingsgebied en aan de Lissewegestraat komt een nieuw ecologisch woongebied, De Lange Thuin. De heropleving van Blankenberge lijkt met al deze projecten een vaststaand feit.

Meer artikels over Actua