Wereldwaterdag 2013: "Make people give a shit about toilets"

Wereldwaterdag 2013: "Make people give a shit about toilets"
Op 22 maart 2013 vieren we voor de derde keer wereldwaterdag. Een dag waarop heel de wereld gesensibiliseerd wordt over het belang van water. Dit jaar staat de wereldwaterdag in teken van "bewustwording en duurzaam gebruik van toiletwater".

Waterverbruik in België

Wereldwijd is een toilet doorspoelen één van de meest waterverbruikende handelingen. In België gaat één derde van het waterverbruik naar het doorspoelen van het toilet. In Vlaanderen vertaalt zich dat naar een dagelijks gemiddelde van 30 liter water per persoon. In Wallonië gaat er dagelijks 35 liter water door het toilet. Minder water verbruiken betekent een lagere rekening en een duurzaam beheer van onze waterreserves.

Efficiënt verbruik van toiletwater

Maar onze aandacht mag niet enkel op wereldwaterdag uitgaan naar het verminderen van ons waterverbruik.  Kleine aanpassingen of investeringen kunnen het waterverbruik van je toilet reeds terugdringen. Toch vindt het merendeel van de mensen het moeilijk om het waterverbruik te verminderen, zeker voor het toilet.

Een spaarzaam gebruik zonder aan comfort in te boeten

Er bestaan verschillende technologieën die het waterverbruik tot 50% kunnen verminderen. Je kan kiezen voor een dubbele spoelknop of zelfs een driedubbele spoelknop. Een dubbele spoelknop geeft je de keuze tussen een grote of kleine spoeling, bij een driedubbele spoelknop heb je ook de keuze om onderbroken te spoelen. Door deze instelling kan je het toilet doorspoelen met 50% minder water. Met de grote spoelknop spoel je het toilet door met 6 liter water, met de kleine spoelknop is dit slechts 3 liter. Naast een aangepaste spoelknop is het ook mogelijk om het reservoir af te stellen om minder water te verbruiken. Zo kan het waterverbruik verminderd worden tot een volume van 4.5 liter en 3 liter. GROHE is een voorbeeld van een bedrijf dat deze spaarzame technologieën aanbiedt. Voor hen is het bewust en spaarzaam gebruik van water een uitdaging en een doel!    

Meer artikels over Actua