We lenen gemiddeld 135.000 euro om huis te kopen

In het tweede trimester van dit jaar werden ongeveer 48.000 hypothecaire leningen afgesloten in België. Alle hypothecaire leningen hadden een waarde van zo’n 5 miljard euro. De cijfers werden bekendgemaakt door Febelfin.

Zowel het aantal hypothecaire leningen als het totale bedrag van de leningen ligt hoger dan in het eerste trimester. Toen ging het om 42.000 hypothecaire kredietovereenkomsten, voor een totale waarde van zo’n 4,5 miljard euro. Maar indien we vergelijken met het tweede kwartaal van vorig jaar, dan zien we een daling van het aantal leningen met bijna 10%, en een daling in bedrag van ongeveer 7,5%.

Lening gemiddeld 135.000 euro

Het gemiddelde bedrag dat ontleend werd, bleef nagenoeg hetzelfde. Gemiddeld lenen we 135.000 euro om een huis te kopen.

Het aantal aanvragen voor een hypothecair krediet steeg zowel in aantal als in bedrag licht ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal aanvragen nam toe met 1,1%, het bedrag steeg met 2,3%.

Algemene stijging

De stijging van het aantal toegekende kredieten steeg ten opzichte van vorig trimester is niet te danken aan één specifiek soort krediet, maar is een algemeen fenomeen. Het aantal toegekende renovatiekredieten steeg met 2700, het aantal toegekende kredieten voor de aankoop van een woning met 1900, en het aantal toegekende bouwkredieten met 1400.

De Belg kiest blijkbaar ook voor zekerheid. Meer dan 8 op 10 kredietnemers kozen in het tweede trimester van 2013 immers voor een lening met een vaste rentevoet, of voor een lening met een variabele rentevoet waarbij de rentevoet de eerste 10 jaar vast is. Dat is een lichte groei ten opzichte van het eerste trimester.

25/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?