Wat zijn de onderdelen van een propaantank?

Waaruit bestaat een propaantank precies? Homeproved overloopt de belangrijkste onderdelen.

Kiezen voor een gastank

Kiezen voor propaangas is kiezen voor duurzame energie. Propaangas wordt onder vloeibare vorm opgeslagen, zowel in een gastank als in gasflessen. Deze keuze is afhankelijk van jouw verbruik, want gasflessen zijn relatief klein, terwijl bovengrondse gastanks 500 tot 3.000 liter gas opslaan en ondergrondse gastanks 2.400 tot 3.550 liter. Als je weet dat het gemiddeld propaanverbruik van een gezin met vier kinderen voor verwarming, koken en sanitair warm water ongeveer 2.000 liter per jaar bedraagt, dan weet je ook dat het aangeraden is om een gastank te plaatsen als je gas gebruikt voor alle toepassingen.

De onderdelen van een propaantank

Om de veiligheid en het optimaal functioneren van een propaantank te garanderen, is de tank uitgerust met verschillende vernuftige onderdelen. Een overzicht:

1) De veiligheidsklep

Wanneer de druk in de tank te hoog wordt, treedt de veiligheidsklep in werking. Wanneer ze opent kan er gas ontsnappen en zal de druk opnieuw stabiliseren.

2) De magnetische peilmeter of inhoudsmeter

Via deze meter zie je hoeveel gas er nog in je propaangastank zit. Wanneer de inhoud onder de 20% zakt, kom je in de rode zone en is het aangeraden te bestellen.

3) De vulklep

Langs deze klep kan de chauffeur de gastank vullen.

4) De gasafnamekraan

Hiermee wordt de gasbevoorrading van de installatie geopend of afgesloten. Op de gasafnamekraan komt de voorontspanner te staan.

5) Voorontspanner en begrenzer

Gastanks zijn uitgerust met een voorontspanner en begrenzer, deze worden op de gasafnamekraan geïnstalleerd. De voorontspanner zorgt ervoor dat de gebruiksdruk van het propaangas gelijk blijft aan 1,5 bar. De begrenzer is een bijkomende veiligheid voor het geval dat de voorontspanner stuk gaat.

6) Aardingsdraad en -staaf

Verzekert de aarding van de tank.

23/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?