Washi tape blijft plakken: vanwaar de trend?

washi tape

Washi tape is al enkele jaren een trendy decoratiemiddel. Vele knutselaars en doe-het-zelvers zijn er nog altijd helemaal weg van. Maar waarom die hype rond plakband? Wat is daar nu zo speciaal aan? We duiken dieper in deze trend die maar blijft plakken.

Washi watte?

Washi bestaat uit de karakers ‘wa’, dat ‘harmonie’ betekent en vaak gebruikt wordt om naar Japan te verwijzen, en ‘shi’, dat papier betekent. Japans papier dus. Het wordt gemaakt van Japanse struiken (zoals gampi en mitsumata) en staat in het Westen bekend om het lichte gewicht en de prachtige ontwerpen die erop geprint of geschilderd worden.

Toch wordt washi tape meestal niet van washi gemaakt. Het dankt zijn naam daarentegen aan de textuur die wat van het papier wegheeft. Washi is dan ook een term die vooral in het Westen voor het plakband gebruikt wordt; in Japan wordt het gewoon ‘masking tape’ genoemd.

De oorsprong van washi tape

De geschiedenis van washi tape is begonnen bij het bedrijf Kamoi Kakoshi, dat doodgewone, industriële maskeertape produceerde. Op een gegeven moment werden ze benaderd door drie kunstenaars die met masking tape een boek vol fantastische ontwerpen hadden gemaakt. Ze vroegen het tapebedrijf om speciale tape met kleuren en patronen te maken voor gebruik bij artistieke projecten. Zo lanceerde het bedrijf in 2008 hun merk ‘mt’, dat simpelweg voor ‘masking tape’ staat: plakband in oneindig veel kleuren en hippe designs.

Pimp het met een tapestreep

Het is eigenlijk geen wonder dat washi tape een wereldwijde hit is. Het is sterk, flexibel, scheurt netjes en blijft goed plakken, maar tegelijkertijd haal je het heel makkelijk weer weg zonder dat het lijmsporen achterlaat. Het is bovendien semi-transparant waardoor je het in verschillende laagjes kunt plakken. Al met al is het dus bijzonder veelzijdig en je kunt het voor allerlei knutselwerken inzetten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een DIY-project voor! Alle decoratie die een oppepper kan gebruiken krijgt een frisse look met een tapestreep.

Washi tips

Wil je zelf aan de slag met washi tape? Gelijk heb je, want je kunt er low-budget allerlei leuke dingen mee doen:

  • Aan lichtschakelaars besteed je vaak niet veel aandacht, want die zijn toch maar saai en (meestal) wit. Toch hoeven ze dat niet te zijn. Met een laag washi tape maak je er vrolijke blikvangers van.
  • Het is nogal hip om letters in je interieur te zetten. Met washi tape geef je die keer op keer eenvoudig een nieuwe look.
  • Pak je het graag groter aan? Beplak dan gerust je deuren, eettafel of fiets met washi tape!
  • Washi tape is ideaal voor huurders die geen ingrijpende veranderingen aan hun interieur willen doen. Hang bijvoorbeeld foto’s en posters op met washi tape en creëer er een kleurrijk kader omheen. Je haalt het zo weer weg als je verhuist, of als je er genoeg van hebt.
  • Ook voor kinderen is washi tape erg leuk. Zo kunnen ze zelf hun slaapkamer versieren, zonder dat papa en mama zich zorgen hoeven te maken over schade aan de muur – of de vloer, het bed, de lamp, de deur, …
16/10/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?