Verwarmen op mazout wordt goedkoper én efficiënter

Verwarmen op mazout wordt goedkoper én efficiënter
De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat de verwarming stilaan weer opgezet wordt. Goed voor ons comfort, minder goed voor onze portefeuille. Aan een hogere temperatuur in huis hangt natuurlijk ook een hogere energiefactuur. De stijgende elektriciteitsprijzen en de historisch lage stookolieprijs – minder dan 50 eurocent per liter – doen veel gezinnen overstappen naar mazout. Maar er is nog meer energienieuws.

ERP-label verwarmingstoestellenNieuwe ERP-richtlijn: ecodesign en energielabels voor verwarmingstoestellen

De energielabels kenden we al van de labels op witgoed (koelkast en diepvriezer, wasmachine, droogkast, …). Vanaf 26 september treedt de nieuwe Ecodesignverordening in voege die de milieu-impact van verwarmingstoestellen beoordeelt. Daarbij wordt het minimumrendement van verwarmingstoestellen opgetrokken. Toestellen die de norm niet behalen, krijgen geen label en mogen niet langer verkocht worden in de EU. Dat is goed nieuws want zo ben je er als consument zeker van dat je investeert in een energie-efficiënt verwarmingstoestel. Volgens Willem Voets, manager van Informazout, kan je met een stookolieketel met label A je verbruik aanzienlijk terugdringen. Overstappen van een oude ketel van ruim 20 jaar naar een nieuw, energie-efficiënt model kan je een besparing van ruim 30% opleveren. De investering meer dan waard! Het is niet verplicht om je bestaande toestel – zonder ERP-label – te vervangen maar je doet er dus wel goed aan. Toch kan je ook met een bestaande ketel besparen door vanaf 2016 te kiezen voor laagzwavelige mazout.

Groene mazout: niets dan voordelen

Vanaf 1 januari 2016 daalt het zwavelgehalte van ‘mazout normaal’ van 1000 naar 50 deeltjes per miljoen. Dat biedt niets dan voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Laagzwavelige of groene mazout is minder schadelijk voor het milieu en levert een hoger regendement. Bovendien zorgt laagzwavelige mazout voor minder roetafzetting waardoor je dus ook bespaart op je onderhoud. Laagzwavelige mazout heeft geen beperkingen en kan je dus gebruiken in je bestaande tank. De mazout mag bovendien gemengd worden met je huidige voorraad. In sommige gevallen moet de mazoutpomp opnieuw afgesteld worden. Je chauffagist kan je hierbij helpen.  

Meer artikels over Actua