Verwarmen op gas? Gebruiker getuigt

Kim Chavatte bouwde een nieuwbouwwoning in Geeraardsbergen die hij sinds een jaar ook bewoont met zijn vrouw en twee kleine kinderen. De familie Chavatte koos bewust voor een verwarmingsinstallatie op propaangas. Homeproved peilde naar hun ervaringen rond verwarmen op gas

Verwarmen op gas

Homeproved: Waarom hebben jullie gekozen voor propaangas?

Kim Chavatte: “Omdat in onze straat geen aardgasnet ligt, anders hadden wij gekozen voor aardgas.”

Homeproved: Wat zijn voor jullie de belangrijkste voordelen van propaangas?

Kim Chavatte: “We moeten geen grote aanpassingen aan onze verwarmingsinstallatie doen om over te schakelen op aardgas. De sproeiers vervangen volstaat. ”

Gasinstallatie & veiligheid

Homeproved: Kozen jullie voor een ondergrondse of bovengrondse gastank?

Kim Chavatte: “We hebben een bovengrondse tank geplaatst. Die kan je huren, terwijl je een ondergrondse gastank moet aankopen. Bovendien zouden we een ondergrondse tank opnieuw moeten uitgraven als wij over drie of vier jaar op aardgas zouden overschakelen. De tank staat achterin de tuin, op een veertigtal meter van onze woning. Er loopt een gasleiding tot aan de verwarmingsinstallatie in de kelder. Om de veiligheid van de gasinstallatie te garanderen, is er een sluitset geplaatst met een alarmsysteem. Propaan is zwaarder dan lucht. Als propaan op de keldervloer terecht komt is er ontploffingsgevaar, maar als de detector een gaslek registreert zal de klep automatisch sluiten.”

Homeproved: Hebben jullie de indruk dat verwarmen op propaangas veilig is?

Kim Chavatte: “Ik vind propaangas een veilige manier om te verwarmen. De gasinstallatie en de propaangastank worden door de gasinstallateur volledig gekeurd voor ze in gebruik genomen worden. Een aantal weken geleden kregen we bericht van Primagaz dat we ons aan een tweede keuring mogen verwachten. Daarnaast werd in de kelder een detector geplaatst, die meldt wanneer er iets niet in orde is met de installatie. Vorige week is de muur waarop de sluitklep staat omvergevallen. Deze verzakking had op zich niets met de gasinstallatie te maken, maar de pomp is wel onder de muur terecht gekomen. Gelukkig waren er geen problemen met gas. We hadden geen gaslekken of geen ontploffingsgevaar.”

Propaangas prijzen

Homeproved: Hebben jullie gekozen voor automatische leveringen of bestellen jullie zelf?

Kim Chavatte: “We bestellen zelf. De gasinstallatie geeft aan wanneer er het gasvolume in de tank onder de 20% zakt. Dan bellen we de gasleverancier en Primagaz komt dan meestal binnen de vijf dagen de tank bijvullen, in de zomer zelfs nog iets sneller. De tankt wordt vervolgens opnieuw gevuld tot 80%. Een gastank wordt nooit 100% gevuld om lekken te voorkomen.”

Homeproved: Hoe vaak moet de gastank bijgevuld worden?

Kim Chavatte: “Wij bevinden ons op dit ogenblik nog vlak na de nieuwbouwfase. We hebben nog geen binnendeuren, het gebouw heeft nog een drogingperiode nodig en we hebben ook een open woning, waardoor ons gasverbruik relatief hoog ligt. Op een jaar tijd hebben we onze tank vier keer gevuld, we hebben dus 2500 tot 3000 liter gas verbruikt. Daar zijn we wel een beetje van geschrokken.”

Homeproved: Hoeveel hebben jullie afgelopen jaar uitgegeven aan propaangas ?

Kim Chavatte: “Dat zal toch tussen de 2500 en 3000 euro zijn. Maar zoals gezegd, ons verbruik ligt dan ook vrij hoog.”

Homeproved: Tijd voor een eindbalans: tevreden over jullie keuze voor propaangas?

Kim Chavatte: “Voor het ogenblik zijn we tevreden. Als er iets mis is, contacteren we Primagaz, zij staan altijd klaar om informatie te verschaffen. Ook de leveringen gebeuren altijd binnen de afgesproken termijn.”

20/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?