Column van Annelies: verbouwing voor & na

Homeproved redactrice Annelies gaat haar eigen huis renoveren. In deze leuke column vertelt ze u de komende weken over haar spannendste verbouwingsavonturen en geeft ze u tips en tricks voor een vlotte woningrenovatie! Ondertussen is ze in haar nieuwe woonst getrokken en schotelt ze u een ‘voor & na’ voor, mét foto’s!

’t Spuitgat: verbouwing voor & na

Je ziet een huis geleidelijk aan evolueren, je wroet en je werkt erin, tot je opeens de oude foto’s van de woning onder ogen krijgt. Ze zijn amper 1,5 jaar geleden genomen en ik kan de woning met moeite nog herkennen! Kijk zelf maar…

Omdat we in een hoekhuis wonen, had ons huis vroeger geen stadstuintje of koer. De gammele achterbouw hebben we volledig afgebroken, waardoor we er een terrasje van 8 vierkante meter bij kregen. Ideaal om buiten te eten!

 

De achterkant van ons huis kreeg een grondige make-over. De buitenmuren werden geïsoleerd en volledig met rode leipannen bekleed, net zoals het nieuwe dak. Ik hou van de warme uitstraling. De grote, witte ramen trekken veel daglicht in onze woning, waardoor de donkere kamers opeens in het licht baden.

 

De vroegere bewoonster – een dame van 90 – maakte in de jaren 50 een keuken en badkamer in de kelder, maar dat is anno 2013 niet meer denkbaar. De oude eetkamer maakte dus plaats voor een moderne keuken, die mijn grootvader van 82 eigenhandig in elkaar timmerde. Kookvuur, dampkap, vaatwasmachine en spoelbak zijn in één centraal kookeiland geïntegreerd. Een opstelling die ik enkel kan aanbevelen: terwijl we koken, zetten onze gasten zicht met een aperitiefje in de hand rond het eiland. Gezellig! Vanachter mijn kookvuur kijk ik bovendien door het grote raam op het groen van het terras, dat als het weer meezit baadt in het avondlicht van de ondergaande zon. Achteraan zorgt een neutrale kastenwand voor heel wat opbergruimte. De hoge plafonds met moulures werden weer in ere hersteld en het grote raam zorgt voor directe lichtinval.

 

De open keuken geeft uit op de eetkamer. Het valse plafond en de valse muur gingen voor de bijl. Dankzij de antieke kristallen luster, oude eetkamer, originele voorzetramen, eiken parket en hoge plafonds met moulures, krijgt onze eetkamer de warme uitstraling van een herenhuis.

  

De trots van ’t Spuitgat! Vroeger telde ons huis drie kleine zolderkamers (let op de dakgoot die dwars door de kamer liep!), die we verenigden in een gezellige salon- en bureauruimte. Om meer buitenruimte te creëren, werd een kamer omgetoverd tot een dakterras. Het vouwraam kan je helemaal openschuiven, waardoor we op mooie zomerdagen van een echte buitenkamer genieten. Het marineblauwe loungekussen hebben we zelf gemaakt, heerlijk om in weg te zakken met een goed boek!

 

Het dak werd iets opgetrokken, waardoor een donkere zolder werd geüpgraded tot een ruime mezzanine, die dienst doet als slaapkamer.

Afkicken!

We wonen ondertussen anderhalve maand in ’t Spuitgat en ik kan u vertellen: het is hier goed vertoeven! Al is het afkicken van al die weekends werken. Ik vond het geweldig om samen met familie en vrienden de handen uit de mouwen te steken. Mijn grootouders stonden er elk weekend om klokslag 8 uur en werkten de ziel uit hun lijf. Ze leverden me een woning op met exacte kopieën van de oude deurlijsten en plinten, restaureerden de oude deuren, plaatsten kasten op maat en maakten een pracht van een keuken, om maar niet te spreken over alle kuistips ‘op grootmoeders wijze’. Als dat niet mooi is.

06/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

E
ellen

Dag Annelies, Ik(sluys ellen) heb juist mijn slaapkamer met succes heringericht. Nu mijn vraag hoe ik van mijn ontspanningsruimte optimaal kunnen benutten en knus maken? Ik woon op een duplex. Een appartement juist onder het dak. Ik zit met schuine muren.
vriendelijke groeten ellen