2015 is hét jaar om te (ver)bouwen

Wie al even twijfelt om z’n huis te (ver)bouwen of om een nieuwe woonst te kopen, zet volgens Confederatie Bouw best in 2015 de stap. Waarom? Omdat de rentes historisch laag zijn en je tot eind 2015 kan genieten van het verlaagde btw-tarief voor renovaties (6%). Vanaf 2016 verandert die regeling en volgens economen zouden ook de rentes terug kunnen stijgen.

Bouwsector in het slop

De bouwsector heeft al langer te lijden onder de economische crisis en de moordende concurrentie uit het buitenland. Waar 2014 nog met groei werd afgesloten (+3%) verwacht met dat de groei nagenoeg zal stilvallen in 2015 (+0,7%). Renovatie blijft het goed doen – met een stijging van 3,4% – en ook de nieuwbouwsector zou nog lichtjes kunnen groeien (+1%). Dit komt echter door het verhoogde aantal bouwvergunningen in 2014 waarbij velen anticipeerden op de verstrengde energienormen.

Het orderboek raakt bij vele bedrijven dan ook niet meer gevuld met als gevolg dat er op 3 jaar tijd niet minder dan 14.000 banen verloren gingen in de bouwsector. De sector vraagt dan ook een lastenverlaging van minstens 13% om zo opnieuw concurrentieel te kunnen zijn ten op zichte van buitenlandse bedrijven.

Historisch lage rentes

De rentes bereikten in 2014 een historisch dieptepunt en dat is goed nieuws voor al wie wilt gaan (ver)bouwen of kopen. Ook in 2015 zouden de rentes laag blijven wat een eigen woning of het verbouwen van je bestaande woning des te interessanter maakt. Voor die laatste groep is er trouwens een extra reden om te bouwen in 2015. Momenteel geniet je bij alle renovatiewerken een verlaagd btw-tarief van 6% indien je woning ouder is dan 5 jaar. Vanaf 2016 zou de overheid diee leeftijdsgrens echter willen optrekken naar 10 jaar.

Opmerkelijke bouwtrends

Tot slot merkt Confederatie Bouw nog enkele opmerkelijke trends op. Zo werden er voor de eerste keer meer vergunningen voor appartementen verleend dan voor huizen. Daarnaast zien we ook een sterke verschuiving van nieuwbouw naar afbraak-heropbouw en grondige renovatie. De grote reden hiervoor is dat er in 32 stadsgebieden een btw-tarief van 6% geldt voor afbraak-heropbouw. Bij een nieuwbouwproject moet je immers 21% btw betalen wat al gauw een verschil van enkele (tien)duizenden euro’s oplevert.

Bron: Confederatie Bouw
24/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?