Veelgestelde vragen over gasflessen

Homeproved zet de meest gestelde vragen over gasflessen op een rijtje.

Gasflessen FAQ

– Wat zijn de afmetingen van een gasfles met propaangas van 10,5 kg en met butaangas van 12,5 kg?

De propaan gasfles heeft een diameter van ca. 28cm en een hoogte van ca. 58cm. De butaan gasfles heeft dezelfde afmetingen.

– Wat zijn de afmetingen van een gasfles van 5 kg?

Deze gasfles heeft een diameter van 31cm en een hoogte van 31cm.

– Hoe lang kom je gemiddeld toe met een Twiny propaangasfles (5kg)?

Een Twiny propaanfles heeft een energiecapaciteit van 70kWh. Maar de levensduur is afhankelijk van het gebruiksdoeleinde. Als je op de gasfles een toestel van bijvoorbeeld 5kW aansluit, dan zal de gasfles 14 uur meegaan.

– Hoe kan ik controleren hoeveel gas er nog in de gasfles zit?

De meeste gasflessen beschikken niet over een indicator die aangeeft dat de fles bijna leeg is. Er bestaan echter twee technieken om toch te weten te komen hoeveel gas er nog in jouw gasfles zit.

Methode 1: op de metalen schijf op het bovenstuk van de gasfles staat het gewicht in kilo’s. Als je ook het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en vergelijken.

Methode 2: voel met jouw handpalm aan de zijkant van een aangesloten en in gebruik zijnde fles. Daar waar en nog vloeistof is, zal de fles kouder aanvoelen, daar waar damp in de fles zit voelt deze warmer aan. Deze methode is minder correct maar wel snel en indicatief.

Er bestaat ook nog een derde mogelijkheid: je kan namelijk ook een gasindicator (Detecto) bij Primagaz kopen.

– Waar worden de Primagaz gasflessen gevuld?

Primagaz beschikt over een netwerk van vulcentra, verspreid over het land. Zo wordt de bevoorrading van de verkooppunten van gasflessen verzekerd en zullen de klanten zonder problemen bediend worden op hun vaste verkooppunten. Bel het nummer 0800 92 850 om te weten waar het dichtsbijzijnde verkooppunt zich bevindt of kijk op de dealer locator op de site van Primagaz.

– Waar worden de Primagaz gasflessen gemaakt?

Ze worden allemaal gemaakt in Frankrijk door het bedrijf Liotard uit Saint-Pierre-des-Corps, in het departement Indre et Loire.

– Worden de gasflessen gerecycleerd?

Ja, hun stalen verpakking is volledig recycleerbaar.

– Waarom ruik je gas bij het openen of opgebruiken van een gasfles?

Butaan en propaan zijn eigenlijk reukloze gassen, maar door de toevoeging van mercaptan krijgen ze een gasgeur. Het is die geur die je ruikt bij het openen of opgebruiken van een gasfles.

– Als ik op reis ga naar een ander Europees land, kan ik daar dan ook Twiny gasflessen vinden?

Twiny gasflessen vind je in Italië, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Let op: de aansluiting van de gasflessen verschilt van land tot land, met name in Engeland is het systeem anders. Als je dus met de camping-car of de caravan reist, is het dus aangeraden om een extra gasfles mee te nemen. Je kan ook een aansluitingskit kopen waarmee je een buitenlandse gasfles kan aankoppelen op jouw gastoestellen. Let er wel op dat gasflessen met andere aansluitingen niet kunnen omgeruild worden in België.

– Is het mogelijk om een propaanfles van 35kg thuis te leveren?

Sommige leveranciers van Primagaz leveren aan huis. Je kan jouw dichtstbijzijnde leverancier contacteren en nagaan of dit het geval is of je kan contact opnemen met een energieconsulent van Primagaz.

Heb je nog verdere vragen in verband met gasflessen? Neem dan contact op met Primagaz en kom alles te weten over de gasflessen!

13/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

W
wim

Beste,
ik mijn tijdelijke woonunit willen verwarmen met een HR gasketel. Deze hangt er al in en is afkomstig van nederland. Ook zit er een gasfornuis in.
Mijn bedoeling is op gas te gaan verwarmen en koken. Nu blijkt dat de gasdruk van de netaansluiting in nederland anders is dan in België. Nu vraag ik me af hoe ik dit probleem kan opvangen. Ikzelf was aan het denken aan gastonnetjes maar nu stel ik me de vraag of ik hier wel lang genoeg mee kan verwarmen. niet dat ik dagelijks een nieuwe ton moet aansluiten.

Kan u me hier wat raad in geven?

Alvast bedankt.

mvg Wim