Vastgoedprijzen stijgen opnieuw

Na een daling in het eerste kwartaal van 2012, stijgen in het tweede kwartaal de vastgoedprijzen opnieuw. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. Woonhuizenbouwgronden en appartementen werden duurder. Enkel de aankoop van een villa werd goedkoper.

De huizenprijzen stegen het tweede kwartaal van 2012 met 2.7 procent, de appartementen stegen met 3.3 procent en de bouwgronden werden 2.4 procent duurder. De prijzen van villa’s, landhuizen en bungalows daalden met 0.3 procent.

Vastgoedprijzen Vlaanderen

De prijs voor een huis (in Vlaanderen) ligt op een gemiddelde van 207 855euro, dat is een stijging van 3.4 procent. Voor een appartement betalen we (in Vlaanderen) 206 562 euor (2.9 procent gestegen), de gemiddelde prijs van een bouwgrond steeg met 165.6 euro per vierkante meter. De prijzen in Wallonië stegen met 2.6 procent, tot 171 179 euro.

Goedkoopste provincie

Limburg is de goedkoopste provincie om te wonen. De huizenprijs ligt hier op een gemiddelde van 180 570 euro. De duurste provincie is Vlaams-Brabant.

De goedkoopste gemeente om te wonen in België is Ronse (Oost-Vlaanderen), hier betaal je gemiddeld 126 095 euro. De duurste gemeente om te wonen is Kraainem met een gemiddelde van 371 348 euro voor een woonhuis.

Vanwaar de stijgende vastgoedprijzen?

De stijging van de vastgoedprijzen heeft dezelfde grootteorde als de daling van het eerste kwartaal dit jaar. De markt corrigeerde zichzelf. De prijzen stegen doordat koopjesjagers zich op de vastgoedmarkt roerden. Volgens notaris Bart Van Opstal is de Belgische vastgoedmarkt redelijk gezond. Al is het niet vanzelfsprekend dat vastgoed de reële waarde behoudt. Dat wil zeggen dat de prijzen niet minstens even sterk stijgen als de inflatie.

19/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?