Vastgoedprijzen: de tien duurste gemeentes van België

Volgens de laatste tellingen van de FOD economie kost een woning in België gemiddeld iets meer dan 188.000 euro en een appartement ongeveer 195.500 euro. De vastgoedprijzen zijn echter niet overal gelijk in België. Welke plaatsen doen de balans overhellen? Hier is een overzicht van de tien duurste gemeentes in België.

Een vermindering van de vastgoedprijzen in 2012 ?

Vorige maand verkondigden de notarissen dat er tijdens het eerste trimester van 2012 een daling van 4% van de vastgoedprijzen was. Hiervoor baseerden ze zich op de prijzen vermeld in de verkoopsovereenkomsten. De cijfers van de FOD economie worden echter pas 3 tot 6 maanden later vrijgegeven, dus we moeten nog even wachten op het volgende rapport van de FOD economie voor een officiële bevestiging van deze prijsdaling. We kunnen alleszins wel bevestigen dat België geen ernstige vastgoedcrisis heeft gekend in 2011.

We baseren ons op de laatste statistieken van de FOD economie voor een overzicht van de tien duurste gemeentes in België.

De 10 duurste gemeentes van België

We merken op dat de eerste plaatsen in de ranking van de duurste Belgische gemeentes allemaal worden ingenomen door Brusselse gemeentes. Op de achtste plaats staat Lasne (Waals Brabant) en de negende en tiende plaats zijn voor de Vlaamse gemeentes Kraainem en Sint-Martens Latem.

De hoogste vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn voor Vlaams Brabant. Toch blijken de appartementen in Vlaams Brabant goedkoper te zijn dan in Oost-Vlaanderen. De duurste Waalse provincie is Waals Brabant. De huizen zijn er zelfs duurder dan in Vlaams Brabant!

Voor een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde vastgoedprijzen in België, kan je deze interactieve kaart raadplegen.

De huurprijzen in België

De kranten Le Soir en Vlan hebben tijdens het laatste trimester van 2011 een studie van de huurprijzen in België gemaakt. Met een gemiddelde van 10,41 euro per vierkante meter is Brussel de regio met de hoogste huurprijzen. Oudergem staat op de eerste plaats, gevolgd door Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde. In Wallonië staat Lasne boven op de ranking, net zoals voor de verkoopsprijzen. Antwerpen is de duurste Vlaamse provincie, evenals Knokke-Heist.

De beste manier om de woonprijzen te vergelijken is de betere vastgoedsites afsurfen om het aanbod de op de Belgische huizenmarkt te ontdekken.

24/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?