Vastgoed kopen of verhuren in Zwitserland

Zwitserland trekt jaarlijks heel wat Belgen naar haar wondermooie bergen. Homeproved maakt een balans op van het Zwitsers vastgoed en de specifieke voorwaarden om als buitenlander een pand te kopen.

Kopen in Zwitserland? De regels

Heb je niet de Zwitserse nationaliteit en ben je geen fiscale burger van het land, dan kan je niet zomaar vastgoed kopen op Zwitsers grondgebied. Maar er bestaan twee uitzonderingen: buitenlanders kunnen commercieel vastgoed aankopen of een tweede verblijf in de toeristische regio’s, zoals Verbier, Gstaad of Villars.

Zwitserland trekt heel wat buitenlanders aan. In sommige toeristische plaatsen is 80% van het vastgoed in handen van buitenlandse eigenaars. De wetgeving hierrond werd begin maart 2012 verstrengd en beperkt het percentage van buitenverblijven in nieuwbouwprojecten tot 20%. De reden? De markt beschermen tegen prijsstijgingen.

Vastgoed: Zwitserland versus België

De vastgoedmarkt in Zwitserland is niet speculatief. Zwitsers kopen voor het leven en gaan minder snel herverkopen dan Belgen. De voornaamste reden is dat Zwitserse kopers minstens 20% van de waarde van het pand moeten inbrengen. Amper 30% van de Zwitsers is dan ook eigenaar van een woning, terwijl dit in België 65% is. In Zwitserland zijn de huizenprijzen op tien jaar tijd verdubbeld. Vorig jaar zijn de vastgoedprijzen gemiddeld met 5 tot 10% gestegen. Vandaag zijn ze stabiel.

En de huurmarkt?

Sinds 2005 stijgt de immigratie in Zwitserland, waardoor de huurprijzen zijn toegenomen. De gemiddelde huurprijs in heel Zwitserland met 12% gestegen. In het westen van Zwitserland zijn de prijzen met 20% toegenomen sinds 2005. Vandaag is er een acuut gebrek aan huurwoningen in het Franstalig deel van Zwitserland en het aantal gezinnen van buitenlandse origine is hier niet te verwaarlozen.

Wil je snel een woning vinden in Zwitserland? Immokantoren zijn er om jou te helpen.

10/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?