Vastgoed in België blijft overeind

Vastgoed in België blijft overeind
Het vastgoed in België voelt voorlopig de gevolgen van de economische crisis niet. In het derde kwartaal van dit jaar zijn zowel het aantal transacties als de prijzen gestegen. De activiteit in maand september duidt echter op een afkoeling. Dat zijn de voornaamste resultaten van de meest recente ‘Notarisbarometer’.

Vastgoed in België onder de loep

Om de drie maanden onderzoekt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat de situatie van vastgoed in België. Ieder jaar gaan er meer dan 2,5 miljoen klanten bij de notaris langs voor advies en het verlijden van akten. Daardoor zijn notarissen in staat om de vinger aan de pols te houden. De ‘Notarisbarometer’ geeft dan ook een nauwkeurig beeld van wat er leeft in de vastgoedsector.

Prijzen vastgoed in België stijgen

De gemiddelde huizenprijs is tijdens het derde kwartaal van dit jaar gestegen, al blijft die stijging beperkt (+1,7%). Een huis in België kost gemiddeld 232.468 euro, terwijl de gemiddelde prijs van een appartement al een tijdje zo goed als status quo blijft (van 198.782 euro naar 199.682 euro).

Situatie in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

In Vlaanderen is de prijs van woonhuizen tussen juni en september gestegen van 246.711 euro naar 251.151 euro (+1,8%). In Wallonië steeg de prijs dan weer van 171.179 euro naar 176.229 euro (+3%). In onze hoofdstad is er een daling van 5,3%, die de stijging van 7,9% van het vorige kwartaal compenseert. De gemiddelde prijs in Brussel daalt van 422.248 euro naar 399.662 euro.

Vastgoed in België piekt dankzij voordelige rentevoet

De activiteit van vastgoed in België tijdens de zomermaanden juli en augustus lag respectievelijk 22,6 en 1,7% hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. Dat de vastgoedmarkt het zo goed doet, is volgens experts vooral te wijten aan de voordelige hypothecaire rente.

Consumentenvertrouwen krijgt een deuk

In september koelde de markt van vastgoed in België wel af, wat kan duiden op een dip van de Belgische woningmarkt. De markt volgt met argusogen of deze daling een voorbode is van een echte verzwakking. Uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet blijkt dat er in september 42,5% minder hypothecaire kredieten zijn aangevraagd dan in september 2011. Ook het bedrag van de kredietaanvragen daalde met 26,8%. Het consumentenvertrouwen zit in een neerwaartse spiraal en mensen houden de vinger hoe langer hoe meer op de knip.

Meer artikels over Actua