Vastgoed Antwerpen in de lift

Opvallende trends in de vastgoedmarkt in de regio Antwerpen. Er worden meer huizen verkocht dan in de rest van België. De waarde van de huizen in de noordrand van de koekenstad daalt echter in waarde.

Vastgoed Antwerpen in de lift

Het is een vaststelling in heel België: de verkoop van vastgoed gaat naar omhoog. Toch is er een regio die tijdens het laatste trimester van 2011 en het eerste deel van 2012 opvallend meer huizenverkopen optekent dan de rest van het land: Antwerpen. Hier werden 4% meer huizen verkocht dan het nationale gemiddelde. Prijzen voor huizen en appartementen evolueren echter wel anders in het noorden en zuiden van de stad. Terwijl de vastgoedprijzen in de noordrand dalen met 11% (naar gemiddeld 215.000 euro), blijven de prijzen in het zuiden van de stad stabiel (ook gemiddeld 215.000 euro).

Ook al daalt de gemiddelde huizenprijs in het noorden van de stad, dat betekent niet dat deze regio minder populair wordt. De gemiddelde prijs voor een appartement in deze buurt steeg wel van 181.000 naar 220.000 euro. Deze prijzen kregen waarschijnlijk een impuls door de grote nieuwbouwprojecten op het Eilandje. Een andere mogelijke verklaring hiervoor is de babyboomgeneratie die naar appartementen in de noordrand trekt, waardoor de prijzen de hoogte inschieten.

Bloeiende stad

Waarom is Antwerpen een aantrekkingspool geworden voor vastgoedinvesteerders? Bart Van Opstal, woordvoerder van het Belgisch Notariaat verklaart de stijgende populariteit van de stad: “de stad wordt blijkbaar steeds vaker gezien als een aangename woonomgeving”.

Dit valt ook duidelijk op wanneer je door de stad rondwandelt. Er is veel vernieuwing merkbaar in het stedelijk weefsel.  Vanuit de stad zelf wordt ook heel wat moeite gedaan om de stad aantrekkelijk te maken en te werken aan een grotere leefkwaliteit. Heel wat stadsvernieuwingsprojecten kunnen hiervan getuigen. Het Masterplan 2020, de vernieuwde Leien en de heraangelegde ring zorgen voor een vlotter en veiliger verkeer. Er komen nieuwe woonprojecten, zoals Nieuw Zurenborg of de woontorens op het Eilandje. Ook de heraanleg van verschillende pleinen in de stad, van groene stadsparken zoals Park Spoor Noord en van wandelzones op de Scheldekaaien en de Keyzerlei geven de stad en moderne en hippe uitstraling. Hetzelfde kan gezegd worden over de recente aankomst van de blitse Badboot of het indrukwekkende MAS, die ongetwijfeld ook meer toeristen naar de Scheldestad zullen trekken.

17/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?