Van containerwoning naar containerdorp – pop brixton London

Van containerwoning naar containerdorp – pop brixton London
Breng je binnenkort een bezoekje aan Londen? Ga dan zeker even naar de pop brixton campus kijken. Deze kleine ‘wijk’ is volledig opgebouwd met zeecontainers en biedt ruimte voor werken, wonen en winkelen. Een frisse kijk op urbanisatie.

Betaalbare woon- en werkruimte voor de jonge gemeenschap

Carl Turner Architects speelt met pop brixton mooi in op verschillende maatschappelijke trends. Enerzijds is er de start-uptrend: veel jonge entrepreneurs willen een eigen bedrijf starten of product in de markt brengen maar hebben daar niet altijd de nodige fondsen voor. Het huren of kopen van een bedrijfsruimte neemt meteen al een immense hap uit hun budget. De containerstudio’s en bedrijfsruimtes die beschikbaar worden op pop brixton, zullen een stuk goedkoper zijn maar minstens evenveel comfort en mogelijkheden bieden als een bakstenen kantoor. Daarnaast wordt het voor jongeren ook steeds moeilijker om een leuke en betaalbare woning te huren, laat staan om te kopen. Inwoners van pop brixton kunnen kiezen tussen een container van 20 of 40 foot (6 tot 12 meter) die ze voor bepaalde tijd kunnen huren. Ook een combinatie van meerdere containers is mogelijk om zo je werk- of wooncontainer te vergroten. [gallery link="file" order="DESC" columns="4" orderby="title" include="92670, 92668, 92667, 92666"] Iedere huurder krijgt:
  • snelle internettoegang met 100 MB
  • twee dubbele stopcontacten
  • plafondverlichting
  • dubbele beglazing
  • volledig geïsoleerde muren, vloeren en plafonds
Gedeelde faciliteiten:
  • toegang voor gehandicapten op het gelijkvloers
  • bewaking op het domein: 24u toegang (voor inwoners) via een hek
  • fietsopslag
  • toiletten
  • pop-up ruimte waar een pop-up cinema, theater, muziekoptreden, … georganiseerd kan worden
  • café waar je voeding kan kopen dat op de site werd geproduceerd in een ‘polytunnel’ – soort serre.

Low-cost en low-energy wijken van de toekomst?

Gezien de mogelijkheden en beperkte kosten voor het opzetten van een containerdorp zou dit wel eens één van de nieuwe woonconcepten van de toekomst kunnen worden. Het leuke is dat er met dit concept een hechte gemeenschap gecreëerd wordt waar mensen samen kunnen werken, wonen en leven. Net als bij pop brixton kunnen de bewoners dan zelf instaan voor hun voedselproductie – of toch deels. Bovendien verhoogt het hergebruiken oude zeecontainers de duurzaamheid van het project. Door ze bovendien ook nog eens optimaal te isoleren, krijgt het dorp meteen ook de stempel low-energy. Wij zouden graag ook een gelijkaardig project in België zien maar de strenge wetgeving rond bouwnormen, isolatie en ventilatie maken het – momenteel – nog niet mogelijk om zelf een containerwoning, laat staan een dorp, te bouwen. pop brixton containerwoning dorp - gemeenschappelijke ruimte
All images courtesy of Carl Turner Architects - Volg het reilen en zielen via de #PopDiary