Van container naar woning op amper 3 dagen – Prototype containerwoning

Van container naar woning op amper 3 dagen – Prototype containerwoning
Vandaag beginnen aan je bouwproject en binnen 3 dagen al in je nieuwe woning trekken? Het lijkt een droom maar dit Ierse prototype voor containerwoningen maakt het echt mogelijk! Voorzien van alle hedendaagse comfort én isolatie vormt deze containerwoning een zeer betaalbaar alternatief!

Energiezuinig prototype als voorbeeld voor België?

Containerwoningen bestaan intussen al even en ze worden al gretig gebruikt als basis voor woningen in landen als de Filipijnen, Sri Lanka en andere landen waar er een groot tekort is aan woningen en betaalbare bouwmaterialen. Aan isolatie is er daarentegen geen nood in warme(re) landen wat van zeecontainers de perfecte basis maakt. In Noord-Europese landen is isolatie daarentegen een ware must. Niet alleen om de koude winters comfortabel door te komen maar ook omwille van de strenge energienormen. Het bouwproject werd voorafgegaan door een wekenlange denkpiste en ettelijke duizenden uren van brainstormen en design. Hierbij werd er werkelijk over alle onderdelen – van elektriciteit en sanitair tot de interieurinrichting – goed nagedacht om van de containerwoning een ‘state-of-the-art’ huis te maken. De architect Derek Trenaman van Ceardean Architects wilde er zo voor zorgen dat de containerwoning betere energieprestaties kon voorleggen dan de standaard normen. containerwoning zelf bouwen - isolatie plaatsen Net als bij andere prototypes stuitte het team op heel wat technische en praktische problemen. Het grote voordeel is dat ze met al die kennis een DIY pakket kunnen opstellen zodat niet alleen gemeenschappen met een huizencrisis maar ook jij en ik onze eigen containerwoning kunnen bouwen. Steden kunnen dan weer aan de slag met deze prototypes om dakloze mensen te huisvesten of om te voorzien in studentenhuisvesting.

DIY containerbouwen!

Als het van Derek Trenaman afhangt, kunnen we binnenkort dus allemaal zelf aan de slag met zeecontainers! Qua isolatie en hernieuwbare energie heb je heel wat mogelijkheden zodat het perfect mogelijk is om een containerwoning te bouwen die voldoen aan de strenge energienormen. Ook qua ontwerp kan je alle kanten op zodat ook de stedenbouwkundige vergunning geen probleem zou mogen geven. [gallery columns="4" ids="93332,93330,93329,93327,93331"] Het mooist van al? De containerwoning die Derek en zijn team bouwden, kan je zelf bouwen voor 50.000 euro! Derek geeft bovendien zelf aan dat indien je wat prijsbewuster omspringt met je materiaalkeuze en gebruikte technieken, je al voor 25.000 à 30.000 euro een gezellige containerwoning bouwt. Zie jij jezelf al wonen in een containerwoning? Laat het zeker weten via onze Facebookpagina.

Meer artikels over Actua