Trend: zero waste. 6 tips voor een huis zonder verpakkingen & verspilling

zero waste wonen

Hipsters, bijzondere alternatievelingen, vegan/vegi gedoe… De zero waste lifestyle heeft nog al te vaak een negatieve bijklank. Maar Zero waste is niet meer of minder dan leven met minder afval, minder verspilling & meer aandacht voor het milieu. Hoe jij door kleine aanpassingen in je woning je steentje kan bijdragen, ontdek je in dit artikel.

zero waste winkel

#1 Bulk & verpakkingsvrij

Een eerste tip om de zero waste levensstijl in je woning te integreren begint bij je boodschappen. Hoezo?

  • Koop groenten & fruit in bulk. Extra voordeel: je kan kieskeurig zijn!
  • Zoek een verpakkingsvrije winkel in de buurt & ga erlangs met je bewaarpotten.
  • Neem je eigen doos, tas of herbruikbare zakjes mee om plastiek te vermijden.

#2 Ontspullen maar!

Zero waste gaat ook gepaard met minder materialisme. Je hebt echt geen verschillende witte t-shirts nodig. 1 of 2 duurzaam geproduceerde items zijn meer dan voldoende. Niet overtuigd? Voor 1 t-shirt is wel 2600 liter water nodig…

Tips & tricks om stap voor stap te ontspullen vind je hier.

#3 Ecologisch schoonmaken

Gedaan met dure, vervuilende schoonmaakmiddelen in plastic verpakkingen. We grijpen steeds meer terug naar grootmoeders huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onze woning te onderhouden. Win-win, want goedkoop én ecologisch! Welke producten uit je keukenkast je kan gebruiken, lees je hier.

ecologische schoonmaakmieddelen
Azijn, zout & citroen heb je altijd in huis!

#4 Duurzaam (of zelfs vegan) wonen

Dat klinkt erg zwaar, we know... Maar dat hoeft het niet te zijn. Een stoffen zetel in plaats van een lederen exemplaar, een katoenen dekbed zonder wol… Waarschijnlijk heb je zonder het te weten de helft al in huis. Meer weten over vegan wonen? In dit artikel lees je er alles over.

Wist je dat… er zelfs vegan verf bestaat?

krijtbordplanning

#5 Weekplanning to the rescue

Nog een tip om (voedsel)verspilling tegen te gaan? Een planning voor het weekmenu. Op die manier weet je precies wat je nodig hebt. Plan ook een restjesmaaltijd in (die zijn vaak het allerlekkerst).

Ook om minder zinloze kilometers met de auto te doen (en minder tijd te verspillen) is een weekplanning ideaal. Door even te checken wat je kan combineren, bespaar je op alle vlakken.

Dit planbord is bovendien een mooie eyecatcher in je interieur. Foto bij sunnyycirclestudio.com (Pinterest).

#6 Coole gadgets overal

Last but not least… gadgets! We hadden het dan wel over ontspullen, zero waste wonen gaat gepaard met heel wat coole, herbruikbare gadgets. Denk aan stalen rietjes, fancy koffiebekers, bewaarpotten, bamboe tantenborstels…

Wist je dat… er ook herbruikbare koffiecapsules bestaan? In plaats van telkens het plastic cupje weg te gooien, vul je je herbruikbare koffiecapsules met je favoriete koffie. De smaak? Exact hetzelfde! De verpakking? Verdwenen!

13/09/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?