Test: stress bij je thuis

Het ILIV, ofwel het “Kenniscentrum over het belang van thuis”, heeft een grote enquête uitgevoerd om het verband tussen stress en je thuis te onderzoeken. Niet minder dan 1.000 Belgen namen deel aan de grote stresstest. Het resultaat is duidelijk: wij Belgen zijn bijzonder gestresseerd, en het hebben van een eigen thuis is noodzakelijk om je te ontspannen. Zie hier het verband tussen stress en je thuis!

Vermoeidheid, uitputting, angst, burn-out, … 6 op 10 Belgen heeft stress. Stress wordt gedefinieerd als een reactie op een organisme dat is onderworpen aan de druk van de omgeving. De stresstest die ILIV uitvoerde richt zich op één bepaalde omgeving: je thuis. Een ding is duidelijk: een comfortabele woning is essentieel om je te kunnen ontspannen en om stress thuis te vermijden.

Stresstest: wie heeft het meeste stress?

Zes op tien Belgen voelt zich gestresseerd. Er zijn echter bepaalde groepen mensen die meer stress ervaren dan anderen: vrouwen, ouders met kinderen, mensen die thuis zitten, en mensen tussen de 30 en de 44 jaar oud. Een huisvrouw die dertig jaar oud is en kinderen heeft, zal dus veel meer stress ervaren dan een jonge werkende man, zonder kinderen. Het lijkt erop dat vrouwen gevoeliger zijn voor stress door mulitasking, en dat ze meer stress hebben omdat ze een carrière, kinderen en een huishouden moeten combineren. Ze zijn veeleisender voor zichzelf en gaan daardoor sneller gebukt onder stress.

De belangrijkste oorzaken van stress thuis

Wat een genot om ’s avonds thuis te komen na een dag werken. 92% van de respondenten geeft aan dat een thuis essentieel is om helemaal tot rust te komen. En toch… 41% geeft ook aan dat ze zich thuis gestresseerd voelen, slechts 11% is thuis helemaal ontspannen. Volgens Luc Swinnen, ‘stressdokter’, is stress thuis grotendeels het gevolg van de grenzen tussen werk en privé die steeds meer vervagen. Facebook, Twitter en je smartphone zijn vaak het verlengde van je werk bij je thuis.

Echter blijkt uit de stresstest van ILIV ook dat stress op het werk een kleinere invloed heeft op stress thuis van stress in het algemeen. Onder algemene stress verstaan we stress die veroorzaakt wordt door ontevredenheid in ons leven, op verschillende vlakken: financieel, op vlak van je familie, op vlak van je werk, en op vlak van je woning. Kleine kinderen veroorzaken veel stress, zowel op het werk als thuis. Ook opvallend is dat Walen thuis meer stress ervaren als Vlamingen en Brusselaars. Walen ervaren thuis meer stress, terwijl Brusselaars meer stress ervaren op jet werk.

Een oncomfortabele woning zorgt voor meer stress

Op de vraag “ben je gelukkig bij je thuis?” antwoord 93% positief. 92% geeft aan een thuis nodig te hebben om zich te kunnen ontspannen. Slechts 1 persoon op 10 moet het huis uit om minder gestresseerd te zijn: het gaat dan vooral om jongeren, alleenstaanden of mensen die niet comfortabel wonen. 25% van de mensen die in een oncomfortabel huis wonen kunnen zich er niet ontspannen en zijn gevoeliger voor stress, terwijl dit slechts bij 15% van de mensen die in een comfortabele woning wonen het geval is.

 

Een comfortabele woning hebben is dus essentieel om je te kunnen ontspannen. Luc Swinnen benadrukt ook dat een thuis echt een thuis moet zijn, dat wil zeggen een thuis die gescheiden is van je werk, waar je je volledig kan ontspannen met de mensen waar je van houdt.

17/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?