Soorten propaangasflessen en hun toepassingen

De verkoop van propaangasflessen zit in België in de lift. Steeds meer mensen gebruiken gasflessen voor uiteenlopende toepassingen in en rond het huis.

Homeproved sprak met Dirk Moriau (47) van Moriau Gas uit Sint-Pieters-Leeuw, Jasja Hendrix (35) van Madrico in Bree en Benoit Maroye uit Wagnelée, drie verdelers van gasflessen. We peilden naar de soorten gasflessen die zij aanbieden en de populairste toepassingen van vandaag.

Soorten gasflessen

Er bestaan verschillende types propaanflessen. Het aanbod begint bij de kleine propaanfles van 10,5 kg, vervolgens zijn er gaflessen van 18 kg, 25 kg en de grote fles van 46,5 kg. Daarnaast kan je ook opteren voor butaanflessen van 12,5 kg. Butaangas mag je in huis bewaren, terwijl je propaangas buiten moet stockeren.

De populairste keuze onder de gasflessen is de propaanfles van 10 kg. Dit is een zeer handig en ergonomische model dat je gemakkelijk kan hanteren en vervoeren. Bovendien kan je hier alle toestellen op aansluiten.

Kampeerders kunnen ook kiezen voor lichtere propaanflessen van 5 kg, de Twiny genaamd, of voor flessen in aluminium. Deze flessen zijn lichter en dus makkelijker te vervoeren.

De toepassingen van propaanflessen

Als we nagaan waarvoor propaangas precies gebruikt wordt, vertelt Dirk Moriau ons enthousiast dat mensen vaak verschieten van de uitgebreide toepassingen van gas. “Als je even rondkijkt, merk je al snel dat haast iedereen wel propaan of butaangas gebruikt”, zegt de flessenverdeler.

Sommige mensen gebruiken gasflessen om te koken op hun gasfornuis. Anderen sluiten hun gasboiler aan op gasflessen en generen op die manier warm water. Nog andere mensen gebruiken ook gasflessen voor de verwarming van hun woning, hoewel je met een groot gasverbruik eigenlijk beter af bent met een gastank.

Daarnaast zijn er ook veel nieuwe toepassingen die werken op propaangasflessen. Terwijl we vroeger enkel houtskoolbarbecues gebruikten, is de gasbarbecue enorm populair geworden de laatste jaren. Een gasbarbecue heeft dan ook heel wat voordelen: je kookt sneller en je barbecue is meteen de gewenste temperatuur. Ook al kom je laat thuis van het werk tijdens de week, met een gasbarbecue kan je toch nog van heerlijk gegrild vlees genieten. Mede dankzij deze praktische toepassingen gaan mensen de keuken meer en meer naar de tuin verleggen. Ook gastoestellen voor muggenverdelging en buitenlampen dragen bij tot deze nieuwe levensstijl en winnen aan populariteit.

Ook terrasverwaming is aan een opmars bezig. Het rookverbod heeft ervoor gezorgd dat meer en meer mensen bijverwarming plaatsen in de tuin, op het terras, in de veranda of in een aanpalende woonst. Mobiele verwarming zoals parasolverwarming of mobiele kacheltjes zijn daarvoor uiterst geschikt. Bijverwarmers vinden we trouwens ook vaak terug bij het zwembad of de jacuzzi in de tuin.

De stijgende populariteit van gastoestellen kunnen we alleen maar toejuichen, en wel om verschillende redenen. Het energieverbruik ligt lager dan bij benzine of stookolie en het is een milieuvriendelijk product.

In een volgend artikel geven we de tips van de flessenverdelers over hoe je praktisch en veilig omgaat met gasflessen.

 

12/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?