Snel je woning verkopen? Gebruik deze tips!

Wil je je woning verkopen? En weet je niet goed waar je moet beginnen? Century 21 verzamelde  tips die je kunnen helpen om je huis aan de man te brengen. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Woning verkopen: 5 handige tips

Bij een woning verkopen, komt er heel wat op je af. Je wordt om te beginnen geconfronteerd met een administratieve rompslomp. Verder moet je het huis te koop zetten, kopers ontvangen en wil je uiteraard een faire verkoopprijs uit de brand slepen. Hieronder volgen 5 tips die je het leven gemakkelijker maken.

Kies de juiste categorie

Verplaats je in de schoenen van mogelijke kopers en plaats je woning in de juiste categorie. Als je de verkeerde kiest, loop je het risico om verkeerde verwachtingen te scheppen bij potentiële kopers. Heb je een rijwoning, open of halfopen bebouwing,… Zorg er ook voor dat je duidelijk bent met het vermelden van aantal slaapkamers, oppervlakte tuin,…

Staar je niet blind op een deadline

Het verkooptraject van een huis neemt heel wat tijd in beslag. Gemiddeld loopt de termijn op tot 96 dagen. Het is dus een goed idee om een deadline voorop te stellen, maar je mag je er niet op blindstaren. Je kan altijd een verkoopmoment organiseren waarbij je verschillende kopers op dezelfde dag ontvangt.

Attesten voorzien

Vooraleer je je woning te koop zet, moet je de nodige attesten verzamelen bij de juiste instanties. Hou er rekening mee dat de wetgeving in Vlaanderen, Wallonië en Brussel kan verschillen. Als je formaliteiten over het hoofd ziet, kan de verkoop langer aanslepen. Een aankoop kan pas plaatsvinden wanneer je alle vereiste documenten kan voorleggen.

Bepaal een objectieve prijs

De verkoopprijs van een woning wordt bepaald aan de hand van een aantal objectieve criteria zoals het bouwjaar, de locatie, de bouwstijl, de omgeving,… Ook de energie-efficiëntie speelt een belangrijke rol. Voor jou heeft het huis ongetwijfeld ook een emotionele waarde, maar dat is louter persoonlijk en mag geen invloed hebben op de prijs. Je kan altijd een beroep doen op een schatter om een correcte prijs te weten te komen.

Gezellige en huiselijke sfeer

Als je geïnteresseerde kopers ontvangt, zorg er dan voor dat je huis gezellig is. Creëer licht en ruimte en leg de nadruk op de sterke punten van je woning. Kopers zijn vooral geïnteresseerd in de ruimte en de oppervlakte, niet in je persoonlijke smaak. Een huiselijke sfeer helpt ook altijd: een frisse geur is onmisbaar. En aromakaarsjes zijn altijd een goed idee.

bron: Trends.be

28/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?