Wat betekent smart home? Een gemakkelijker en goedkoper leven!

smart home toestel

Je koffie die heerlijk staat te dampen wanneer je ’s morgens vroeg beneden komt, rolluiken die automatisch sluiten wanneer het donker wordt, slimme rookmelders die je waarschuwen voor gevaar, zelfs al ben je niet thuis … de voordelen van een smart home zijn eindeloos! Maar wat betekent “smart home” nu eigenlijk? En vooral: wat win jij erbij? Ontdek het in dit artikel!

Voordeel #1: een smart home neemt je zorgen uit handen

Een smart home-systeem lijkt eigenlijk een beetje op domotica: al je elektrische apparaten zijn via wifi of bluetooth met een app verbonden, waardoor je die van overal kunt bedienen. Zo kun je vanuit je bed je rolluiken sluiten of wanneer je op kantoor bent de verwarming thuis lager zetten.

rolluiken sluiten automatisch dankzij smart home, zon gaat onder
Geen apart toestel meer voor alles wat automatisch kan in je woning: vanaf nu regel jij alles met je smartphone of tablet!

Maar een smart home gaat nóg verder. In plaats van dat je zelf moet nadenken over bijvoorbeeld de zon die binnen schijnt of de verwarming die te hoog staat, denkt een smart home voor jou! Rijd je van de oprit? Dan zorgt je systeem ervoor dat je deuren in het slot draaien, de hekken sluiten en het alarmsysteem geactiveerd wordt. Sluit je je rolluiken? Dan springen je lichten automatisch aan. En zo heb jij meer tijd voor andere, leukere dingen!

Voordeel #2: een gerust hart in een veilige woning

Dankzij een smart home is je woning ook optimaal beveiligd. Zo houd je ongewenste bezoekers buiten dankzij camerabewaking, automatische sloten en alarmsystemen die jou waarschuwen bij een onverwachte beweging. Komt er iets verdachts binnen op je smartphone of smart watch? Zelfs vanaf een afstand schakel jij de politie in. Zo wordt erger vermeden en sta je niet voor onaangename verrassingen wanneer je terugkomt van vakantie.

beveiligingscamera met beelden op smartphone - smart home
Dankzij de beelden op je telefoon weet jij meteen wat er gaande is in en aan jouw woning.

Maar een smart home doet meer dan alleen indringers afschrikken. Ook op andere manieren zorgt die voor extra veiligheid. Denk aan een slimme rookmelder: die zal niet alleen in huis veel lawaai maken wanneer er rookontwikkeling is, je krijgt er ook als je niet thuis bent een melding van. Bovendien zal die ook meteen alle elektrische apparaten, zoals de oven, meteen uitschakelen. Zo is de kans op brand al heel wat kleiner!

Tip: ook voor ouderen biedt een smart home extra veel gemak, comfort én veiligheid!

Voordeel #3: goed voor je portemonnee dankzij een lager energiefactuur

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: je zit op je werk en beseft plots dat de verwarming onnodig aanstaat. Of die ene lamp heeft per ongeluk een hele nacht gebrand. Je kent de ergernissen

open raam met witte gordijnen
Zowel je ramen als verwarming die volledig open staan? Stop met onnodig energie verliezen dankzij een smart home.

Dat is voltooid verleden tijd dankzij je smart home. Die regelt alles voor jou, waardoor je nergens onnodig energie verliest en ook alleen energie verbruikt wanneer dat nodig is. Denk aan …

  • de verwarming die pas aanspringt wanneer jij bijna thuis bent, en dus niet de hele dag brandt.
  • lichten die automatisch doven wanneer er al even niemand meer in de kamer is geweest.
  • je elektrische apparaten die eerst de zonne-energie gebruiken alvorens over te schakelen op het net.
smart watch voor smart home
Niet alleen op je telefoon of tablet, ook op je smart watch regel je de elektrische apparaten in je woning.

De mogelijkheden zijn haast eindeloos en gaan trouwens veel verder dan alleen lampen en verwarming. Is het buiten bijvoorbeeld erg warm en staat de zon op je ramen? Dan zal je zonwering automatisch beginnen werken. Zo wordt het binnen in huis geen gigantische sauna.

Voordeel #4: de smart home werkt, jij ontspant

Na een lange werkdag ook nog eens beginnen stofzuigen omdat het alweer zo vuil is geworden in huis? Nee bedankt! Jouw slimme stofzuiger maakt het hele huis schoon terwijl jij gezellig op daguitstap bent met vrienden of familie. Jij komt thuis in een propere woning én je hoefde daar zelf niets voor te doen. Ideaal!

automatische stofzuiger in woonkamer
Laat je stofzuiger maar werken, zo kun jij heerlijk ontspannen.

En daar stopt het niet. Ook je koelkast zal altijd gevuld zijn met lekkers. ’s Avonds nog genieten van een lekker stukje chocolade: check! Nee, een smart home zal voor jou geen boodschappen doen. Maar wat je wél kunt, is via de app in je koelkast kijken terwijl je in de supermarkt staat. Zo laat je smart home je weten wat je moet meenemen en mis je in het midden van je kooksessie niet plots dat ene cruciale ingrediënt.

Voordeel #5: altijd de juiste sfeer in huis

En last, maar zéker not least: een smart home zorgt te allen tijde voor de nodige sfeer en gezelligheid. Tijdens je ontspannen badmoment ’s avonds zullen met één druk op de knop je lichten dempen en de rustige sfeermuziek aanspringen. Tijdens de ochtendrush zal je badkamerlicht net helder zijn zodat je haar zeker goed gekamd is. Leuk extraatje: je spiegel laat je meteen de datum en het weer weten. Jij weet meteen welke outfit je moet aantrekken! Met het ochtendnieuws op de radio poets jij je tanden. Jij bent weer helemaal mee!

filmavond gezellige sfeerverlichting en popcorn
Een gezellige filmavond gepland? Met een druk op de knop springt je televisie aan en gaat de sfeerverlichting aan.

Het is duidelijk: dankzij een smart home is jouw leven heel wat eenvoudig, woon je veiliger én bespaar je op je energiefactuur. Heel wat leuke voordelen, dus. Nog een smart home-groentje? Je hoeft niet alles tegelijkertijd te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met slimme verlichting en later uitbreiden. Ben jij van plan om jouw woning helemaal slim te maken? Laat het hieronder zeker weten in de comments!

23/09/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?