Reykjavik wint Mies van der Rohe Award 2013

Reykjavik wint Mies van der Rohe Award 2013
De nieuwe concerthal, Harpa, in het Ijslandse Reykjavik werd bekroond met de ‘Mies van der Rohe Award 2013’. Een prestigieuze architectuurprijs die voor de 25e keer werd uitgereikt. Harpa werd ontworpen door Hennig Larsen Architects, Batteriio Architects en Studio Olafur Eliasson.

Mies van der Rohe Award

Met de Mies van der Rohe Award beloont de Europese Unie hedendaagse architectuur in Europa. De prijs wordt dit jaar voor de 25e keer uitgereikt en behoort tot de meest prestigieuze architectuurprijzen. Tweejaarlijks wordt de Mies van der Rohe Award toegekend aan hedendaagse architectuur die een bijdrage aan de ontwikkeling van ideeën en technologieën in stedelijke ontwikkeling levert. De Award werd vernoemd naar Ludwig Mies van der Rohe, een van de pioniers binnen de hedendaagse architectuur. Dit jaar ging de Award naar het concertgebouw Harpa. Op 7 juni 2013 wordt de prijs officieel uitgereikt tijdens een ceremonie in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona. De winnaar ontvangt, naast een enorme eer, zestigduizend euro.

Harpa wint award

In totaal werden er 335 projecten beoordeeld voor de Mies van der Rohe Award. Harpa werd verkozen uit een shortlist van vijf projecten. Andere genomineerden waren: Stadshal (Gent), Superkilen (Kopenhagen), Metropol Parasol (Sevilla) en Home for Ederly People (Alcácer do Sal). De indrukwekkende constructie van het Harpa concertgebouw wist de jury te overtuigen. “Harpa heeft de stad en het havengebied samengebracht. Het concertgebouw heeft het haven gebied opgewaardeerd en vormt een mooie transitie naar het bruisende stadsleven. Het zorgt voor een uniek schouwspel wanneer het water van de haven en de transparante constructie van het concertgebouw aan elkaar doorspelen.” Aldus de jury.[gallery include="44771, 44770, 44769" columns="5" orderby="title"]

Ontwerp Harpa

Het Concertgebouw te Reykjavik werd ontworpen door Henning Larsen Architects in samenwerking met Batteriio Architects en Studio Olafur Eliasson. De gevels van het 33 meter hoge gebouw bestaan uit een glazen gefacetteerd ‘rooster’ dat wordt verlicht in verschillende kleuren van de regenboog. Volgens de architecten verandert deze verlichting per seizoen. Het bureau werd voor het gebouw geïnspireerd door het gesteente basalt in IJsland. Als je binnen gaat in het Harpa concertgebouw kom je in de foyer, waarachter vier muziek- en conferentiezalen liggen. Aan de achterzijde van het 28 000 vierkante meter grote pand liggen de kantoren, oefenruimtes en kleedruimtes. Met dit gebouw wil de gemeente de verbinding van de stad Reykjavik en de haven verbeteren. Harpa Concert Hall, Reykjavik, Iceland from Pedro Kok on Vimeo.  

Meer artikels over Actua