Raimonds Circulis maakt handgemaakte design meubelen uit vulkaansteen

Wie houten meubelen voorspelbaar en saai, kunststof onpersoonlijk en glas te kil vindt, moet eens kijken naar de design meubelen van de Letse designer Raimonds Circulis. Met zijn studio Maffam Freeform maakt hij stoelen en tafels van basalt, een gesteente dat gewonnen wordt uit lava.

Duurzame design meubelen

Basalt wordt gebruikt in de ruimtevaart omdat het extreme hitte en koude kan weerstaan en ook water heeft geen vat op het gesteente. Maar als grondstof voor design meubelen is het vooralsnog niet zo populair. Dat komt omdat het erg moeilijk is om te bewerken – het smeltpunt van de stof is 1.400 graden. De Letse designer Circulis is de enige die daarin slaagt. Zijn productieproces is dan ook gepatenteerd.

Het grote voordeel van basalt is duurzaamheid. Basalt is extreem sterk en solide – wel tot drie keer sterker dan staal! Bovendien is er voorlopig nog geen tekort aan het gesteente omdat moeder aarde jaarlijks meer dan voldoende lava uitbraakt.

Originele handgemaakte design meubelen

Ondanks hun wat logge look zijn de design meubelen van Raimonds Circulis bijzonder licht. Alle meubels zijn originele, handgemaakte creaties die ook nog eens heel milieuvriendelijk zijn. Er zijn diverse basaltstoelen en – fauteuils beschikbaar, zowel voor binnen als buiten, met bijhorende tafeltjes. Maar ook alledaagse objecten kunnen worden gemaakt van basalt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wijnhouder uit basalt?

De design meubels van Circulis integreren even gemakkelijk in moderne als in klassieke woningen en staan goed in je woonkamer, maar ook op je terras.

Wil jij voor een eigenzinnige look gaan? Probeer dan eens een lavastoel!

25/11/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?