Propaangas van aan de bron tot bij de verbruiker

Propaangas van aan de bron tot bij de verbruiker
Veel mensen die geen toegang hebben tot aardgas gebruiken dagelijks propaangas. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En welk traject legt gas af zodat er elke dag warm water uit de kraan komt en onze woningen verwarmd worden?

Behandeling aardgas en aardolie

Propaangas en butaan zijn de twee meest voorkomende LPG (Liquefied Petroleum Gas) gassen. Het zijn fossiele brandstoffen die ontstaan bij de productie en behandeling van aardgas en aardolie. Ze worden dus rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen. Tegenwoordig wordt ongeveer 60% van de LPG gewonnen uit gasvelden, terwijl er 40% ontstaat uit de raffinage van olie.

Transport in vessels

De aanvoer vanuit aardgaswinningsgebieden gebeurt hoofdzakelijk in vessels (grote boten) in vloeibare toestand.  Vandaar dat veel havens in West-Europa uitgerust zijn voor zogenaamde import van gas. Hierbij wordt de vessel gekoppeld aan een jetty en gebeurt het lossen van het gas naar enorme opslagtanks. LNG (Liquefied Natural Gas) kan daarentegen rechtstreeks in het natural gas grid geïnjecteerd worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Zeebrugge.

Distributie tot bij de consument

Grote trucks met oplegger, met een gemiddelde tankinhoud van 22.000 liter zorgen voor de aanvoer van propaangas uit terminals of raffinaderijen naar een lokale bulk plant. Naargelang het land gebeurt de distributie van propaangas naar de eindgebruiker (huishoudelijk of professioneel) met behulp van vrachtwagens met een gemiddelde tankinhoud tussen de 8.000 en 11.000 liter. Deze propaantanks zijn permanent geïnstalleerd op het eigendom van de consument. Andere vrachtwagens zorgen voor de uitwisseling van gevulde flessen van propaangas met lege cilinders.

Gebruik propaangas in woningen

Propaangas wordt voor heet wat toepassingen gebruikt: als brandstof voor kookvuren en ovens in de keuken, als energiebron voor boilers, wasdrogers, barbecues en draagbare kachels. De meest populaire producten zijn gasbarbecues en terrasverwarmers.