Prijs van bouwgronden in 2018: wat kost een gemiddelde bouwgrond?

prijs van bouwgronden

Een huis met 6 slaapkamers, 2 badkamers, een open keuken, een wenteltrap en een verwarmd zwembad? Iedereen heeft wel een droomhuis in gedachten, maar alles begint natuurlijk met het vinden van de geschikte bouwgrond. De totale kostprijs van je nieuwbouw wordt hierdoor in grote mate bepaald. Geen idee wat een bouwgrond tegenwoordig kost? Wij geven je meer inzicht in de prijs van bouwgronden in 2018. Zo ben je een stapje dichterbij jouw droomstulpje. 

De invloedrijke factoren voor bouwgrondprijzen

bouwgrond in constructie

De ene bouwgrond is de andere niet en dat merk je ook aan de prijs. De grote vraag: waar zit het verschil? De meest logische factor is de oppervlakte. Een grotere bouwgrond zal je dus meer kosten dan eentje van een kleiner formaat.

Daarnaast speelt ook de ligging van de grond mee: zoek je naar iets op het platteland of ben je toch meer een stadsmus die zich meer thuis voelt in de stedelijke drukte? Zo zal je voor een bouwgrond op het platteland minder moeten neertellen, dan voor diezelfde grond in een stadsomgeving. Daarmee nauw verbonden is de oriëntatie van de grond. De meeste mensen zijn op zoek naar een perceel met een zuidgerichte tuin. En dat merk je natuurlijk aan de prijs. Kortom: voor een zonnige woning met veel lichtinval, zal je dus meer moeten neertellen.

De bouwgrondprijzen zijn ook sterk afhankelijk van regio. Zo betaal je in het Waalse Gewest beduidend minder dan in het Vlaamse Gewest. Een bouwgrond in het Brusselse zal dan weer een flinke hap extra uit jouw budget zijn. Als we Vlaanderen grondiger onder de loep nemen, dan zien we toch enkele dure vogels. Denk daarbij vooral aan de kuststreek en de regio’s rond Antwerpen en Gent. Daartegenover staat de grensstreek met Frankrijk: niet alleen een fantastische streek met prachtige natuur, maar ook de place to be als je wilt besparen op jouw bouwgrond.

Ten slotte, wordt er ook gekeken naar de nabijheid van invalswegen, openbare en commerciële diensten. Als die op een steenworp afstand van jouw bouwgrond liggen, zal de prijs ook hoger liggen. 

De prijs van bouwgronden blijft stijgen

prijs van bouwgronden

Opmerkelijk is ook dat de prijzen van bouwgronden ieder jaar fors blijven stijgen. Als we het jaar 2000 vergelijken met het jaar 2014, dan zien we dat de gemiddelde prijs per vierkante meter bouwgrond in België is verdrievoudigd: respectievelijk €38,54 tegenover €119,03! Ook als we een minder grote tijdspanne nemen, zijn er grote verschillen merkbaar. Neem nu de prijs van het jaar 2013 (€111,73). Die steeg op een jaar tijd met maar liefst €8 per vierkante meter. Slecht nieuws voor de uitstellers onder ons, zeker met de nakende betonstop. Een kleine kanttekening: de prijzen in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Henegouwen, Luik, Namen en Luxemburg bleven ongeveer stabiel als je 2013 vergelijkt met 2014. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een grote impact op bovenstaande cijfers. Hier bedraagt het verschil tussen 2013 en 2014 maar liefst €35.

De prijs van bouwgronden? Meten is weten!

De cijfers van STATBEL geven je een ven onder de loep te nemen, krijg je sowieso een duidelijker beeld van de situatie. Hieronder vind je de gemiddelde bouwgrondprijs per vierkante meter in 2014.

Vlaanderen

 • Antwerpen: €181,98
 • Limburg: €136,82
 • Oost-Vlaanderen: €177,60
 • Vlaams-Brabant: €194,22
 • West-Vlaanderen: €192,05

Brussel

 • Brussel: €622,09

Wallonië

 • Henegouwen: €51,22
 • Luik: €49,66
 • Luxemburg: €33,48
 • Namen: €39,40
 • Waals-Brabant: €92,14

Opmerkelijk is de grote kloof tussen Wallonië en Vlaanderen. Die zal er zeker niet kleiner op worden komende jaren. In het zuiden van het land blijven de prijzen ongeveer stabiel of dalen deze zelfs een beetje. Aan de bovenkant van de taalgrens lopen de prijzen dan weer hoger op. De grootste stijger is West-Vlaanderen. Hier vind je een handig overzicht per gemeente.

Nog op zoek naar een goedkope en duurzame manier van bouwen? Dan is modulair bouwen misschien wel de moeite waard.

08/10/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

J
JACKY

Als ik een strook van mijn grond verkoop hoe moet ik dat berekenen .
Ik heb 1000 m2 mijn buren willen 200 m2 overnemen voor meer tuin.
Mijn huis is in Riemst ( Val-Meer ) klopt het dat dit als volg berekend word , prijs bouwgrond + landbouw grond delen door 2 ? En wat is de prijs voor bouwgrond in Val – Meer ?

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Jacky,

  Je kunt beter eens naar een vastgoedkantoor gaan om je grond te laten schatten. De waarde van je bouw- en landbouwgrond hangt immers af van veel factoren. Niet alleen de ligging en de grootte, maar ook de kwaliteit van de bodem is bijvoorbeeld belangrijk. Ook op de website van de FOD Financiën kun je terecht (https://financien.belgium.be/nl/site/infocenters).

  Op deze website vind je alvast de prijs voor bouwgronden per gemeente, dus ook in Val-Meer: https://www.statistiekvlaanderen.be/bouwgronden.

  Hopelijk ben je er al wat wijzer uit geworden. Nog veel succes!

  Met vriendelijke groet,

  Hanne
  Homeproved

   H
   hardy

   bouwgrond 30meter diep achterliggendegrond16 meter hoeveel is achterliggendegrond waard het terein is vlak

    HH
    Hanne Homeproved

    Dag Hardy,

    We raden je aan om eens langs te gaan bij een vastgoedkantoor in de buurt. Zij kunnen iemand sturen om je grond te analyseren en in te schatten hoeveel het waard is. Jammer genoeg kunnen wij dat zo niet berekenen: de waarde van je grond hangt af van de grootte, de ligging, de bodemsamenstelling… Een expert van een vastgoedkantoor helpt je ongetwijfeld verder!

    Nog veel succes!

    Met vriendelijke groet,

    Hanne
    Homeproved

J
jelle

Hoe is de marktprijs sindsdien geëvolueerd?

Bekijk 4 andere vragen over dit project