Voor meer wooncomfort, kies voor een domotica systeem!

Stel u even voor. Buiten begint het al te schemeren wanneer u thuiskomt na een vermoeiende werkdag. Uw garagepoort opent u snel via uw GSM. U loopt uw woonkamer in, waar u wordt verwelkomt door uw lievelingsmuziek. De lichten gaan zachtjes voor u aan, de gordijnen gaan automatisch dicht.  U heeft geluk vandaag, want de sauna is al voorverwarmd op 63,5°C, exact zoals u het graag heeft. Wel, deze overweldigende luxe heeft ook een naam: domotica!

Wat is een domotica systeem?

Domotica, home automation of huisautomatisering betekent dus dat technologie wordt geïntegreerd in uw woning, zodat u uw wooncomfort stijgt en u met gemak door het leven walst. Met domotica in huis creëert u een smart house. De toepassingen zijn talrijk en situeren zich op vlak van beveiliging, lichtsturing, centrale stofzuigsystemen, audio en home entertainment, automatisatie van garagepoorten, hekken en deuren, toegangscontrole, telecommunicatie, klimaatregeling, efficiënt energieverbruik of rolluik- en gordijnsturing. Tegenwoordig kan u ook met uw GSM, smartphone of tablet uw domotica systeem aansturen. Een alarm dat automatisch de hulpdiensten verwittigt? Toiletbrillen die zich automatisch reinigen na toiletgebruik? Een knopje waarmee u voor het slapengaan in een klik alle lichten kan doven? De verwarming in uw buitenverblijf aanschakelen via uw mobiele telefoon? Het zijn maar enkele mogelijkheden van domotica. Momenteel zijn er verschillende fabricanten die domotica-installaties op de markt brengen, zoals Domintell, KNX, Dobiss, Crestron of Nikon.

 

Een domotica systeem voor iedereen

De situatieschets uit de inleiding klinkt misschien nogal exclusief, toch is domotica geen high tech snufje meer dat voorbehouden is voor rijkelijke villa’s. Domotica installeren kost natuurlijk meer dan een gewone elektriciteitsinstallatie en dat zijn dan meteen ook de enige domotica nadelen. Daarom kan je misschien bij een nieuwbouw of renovatie reeds een domotica-installatie voorzien. Leg bijvoorbeeld al de nodige wachtbuizen voor de voeding en de stuurkabels of u kan ook reeds een vrije ruimte van 1 à 2 m² voorzien bij het elektrisch bord. Een andere mogelijkheid om de nodige voorkablering te voorzien is het plintsysteem, waarbij de kabels weggewerkt worden achter plinten. Dit biedt het voordeel dat ze altijd goed bereikbaar blijven.

03/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?