Op een nieuwe thuis: Sleutel in handen? Dit is je to-dolijstje!

vrouw draagt open verhuisdoos

Verhuisplannen? Goed nieuws: redactrice Hanne ook! Zij verlaat het ouderlijk nest en deelt met veel plezier haar ervaringen. Waarop je moet letten als je een huis of appartement huurt, waar de addertjes onder het gras liggen, welke moeilijkheden je zult tegenkomen … in onze “Op een nieuwe thuis”-reeks ontdek je het antwoord op al je verhuisvragen! In dit artikel: wat staat er nog allemaal op je to-dolijstje vooraleer je je kunt loslaten op de inrichting? Ontdek het hier!

Ben je nog volop op zoek naar een huurhuis of -appartement? Lees hier tips die je zoektocht vergemakkelijken. Neem ook zeker onze checklist mee naar de bezichtiging! In het artikel van vorige week ontdek je wat je allemaal in orde moet brengen vooraleer en vlak na je tekent.

De Grote Schoonmaakactie

Je huurt waarschijnlijk een onbemeubeld appartement of huis. Het voordeel daarvan? Die eerste poetsbeurt gaat eens zo snel en gemakkelijk! Er staat nog nergens meubilair in de weg. Profiteer daarvan en maak zelfs de allerkleinste hoekjes en kantjes schoon.

En daarmee bedoelen we echt álle details: schrob de voegen, kuis de dampkap, ontstof de verwarming … en vergeet de keukenkastjes niet! Het is een pak eenvoudiger om die schoon te maken wanneer daar nog geen potten en pannen in staan. Even met een vochtig doek door de kastjes heen gaan et voilà, je servies staat proper!

Kies de juiste schoonmaakproducten

Gewoon even met een allesreiniger door je appartement en klaar is kees? Dat kan, maar daar krijg je de meest hardnekkige vlekken niet mee schoon. Zo heb ik wel twee (!) dagen geschrobd aan mijn tegels met een krachtige kalkreiniger (zo eentje uit oma’s magische schoonmaakkast), vooraleer de tegels terug egaal waren. Met een simpel sopje had ik dat nooit klaargekregen. Gebruik dus de juiste producten voor de verschillende soorten vuil & ondergronden.

kuisproducten
Gebruik voor verschillende soorten vuil en verschillende ondergronden ook een ander product.

Help: de vlekken verdwijnen niet!

Hardnekkige vlekken waar je niet van afraakt? Schilderen of verstoppen maar!

Optie één: schilderen of behangen

Hebben je voegen verkleuringen die je niet wegkrijgt? Schilder ze dan! Zo heb ik de voegen naast mijn bad gewit met een speciale kit dat ik in de lokale doe-het-zelfzaak had gevonden. Wees wel goed voorbereid: hoewel de instructievideo gemakkelijk leek, was het toch een hele klus. Al kan dat uiteraard ook aan mijn eigen handigheid liggen … Het resultaat mag er gelukkig wel zijn: mijn voegen zien eruit als nieuw!

Of schilder simpelweg je hele muur. Vraag op voorhand wel zeker toestemming aan de verhuurder: zomaar schilderen of behangen mag niet! De kans is groot dat je achteraf, wanneer je terug uit het pand trekt, alles opnieuw in originele staat moet schilderen.

wit geschilderde voegen naast het bad
De voegen naast het bad zien eruit als nieuw. Je ziet duidelijk een verschil met de voegen van de muur – die niet witgeschilderd zijn.

Optie 2: Verstop de plekken

Geen zin om te schilderen? Verstop de plekken dan door er iets voor te zetten of over te leggen. Een microgolfoven voor de muur, een tapijt op de grond … Zo vallen die kleine mankementjes helemaal niet meer op!

microgolfoven op aanrecht
De voegen op mijn aanrecht waren zelfs met de meest hardnekkige producten niet proper te krijgen. De oplossing? Ik zette de microgolfoven ervoor!

Tijd voor de meubels

Tot slot is de eerste dag dat je je sleutels hebt hét moment om het hele appartement op te meten. Dankzij de juiste en gedetailleerde afmetingen kies jij de juiste meubels. Meet zeker ook waar de deuren staan. Dat was ik bijvoorbeeld vergeten. Gevolg? Mijn dressoir paste niet op de plek waar ik hem wilde zetten. Oeps! Gelukkig had ik nog een andere vrije muur waar die kon staan, anders was ik heel wat geld kwijt. Een gewaarschuwd lezer is er twee waard!

Tip: is het mogelijk om al vroeger aan de afmetingen te raken? Maak daar dan gebruik van: op sommige meubelstukken moet je soms enkele weken wachten. En dat bed of die zetel, die zet je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk in je eigen stekje.

appartement Chandler en Joey (replica)
Deuren slecht opgemeten? Dan is je kast misschien te breed! Foto door BuzzFeed (Pinterest).

En dan nu: op naar de winkel! Je hebt alles opgemeten, het is dus tijd om meubels te gaan kopen. Tips hoe je dat zo goedkoop mogelijk maakt? Dat lees je volgende week!

16/10/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?