Op een nieuwe thuis: checklist appartement of huis bezichtigen

Op een nieuwe thuis: checklist appartement of huis bezichtigen

Verhuisplannen? Goed nieuws: redactrice Hanne ook! Zij verlaat het ouderlijk nest en deelt met veel plezier haar ervaringen. Waarop je moet letten als je een huis of appartement huurt, waar de addertjes onder het gras liggen, welke moeilijkheden je zult tegenkomen … in onze “Op een nieuwe thuis”-reeks ontdek je het antwoord op al je verhuisvragen! In dit artikel: waarop moet je letten tijdens een bezichtiging? Ontdek het hier!

Ben je nog volop bezig met je zoektocht? Ontdek hier hoe jij snel een geschikte huurwoning vindt!

Plan het bezoek zo snel mogelijk én overdag

Heb je een pand gevonden dat je wel interessant lijkt? Goed gelegen, binnen het budget, de foto’s lijken leuk … Vraag dan zeker zo snel mogelijk een bezichtiging aan! Valt het bezoek mee en ben je de eerste die toezegt, heb je meer kans dat het pand ook effectief van jou wordt.

Stel open vragen

Aarzel niet om vragen te stellen aan de verhuurder. Het is niet meer dan logisch dat je wilt weten waar je kunt parkeren, vanaf wanneer de woning vrij is en welke meubels blijven staan. Een extra tip? Vraag ook eens waarom de vorige huurder eruit trekt. Wie weet is dat wel door een mankement in de woning of door een geschil met de buren. Zo ben jij meteen voorbereid!

Man verhuist dozen met trolley
Waarom is de vorige huurder uit het pand getrokken? Het antwoord op die vraag kan heel belangrijk zijn voor jou!

Maar ook naar de EPC-score, de huurprijs en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen mag je vragen. Je stelt beter te veel vragen dan te weinig! Neem zeker onze checklist mee naar de bezichtiging. Zo zie jij niets over het hoofd.

TIP: Staat het pand al meerdere weken te huur? Probeer dan zeker eens een prijsverlaging te vragen! Hoe langer een woning te huur staat, hoe meer kans dat de prijsdaling wordt goedgekeurd.

Maak kennis met de buren

Staat de buurman toevallig in zijn voortuin of zag je net iemand het aanpalende appartement binnengaan? Aarzel niet om eens een praatje te slaan! Niet alleen kun je je meteen voorstellen als mogelijke toekomstige huurder, je komt er ook meteen achter of het klikt met de buren én of er geen problemen zijn in het gebouw. Handig!

hand belt aan aan deurbel
Aarzel niet om eens bij de buren aan te bellen op een praatje te slaan en eventueel wat vragen te stellen.

Bang om dingen te vergeten tijdens de bezichtiging? Neem dan zeker onze checklist mee: daar staat een uitgebreide vragenlijst op! Weet zeker ook dat je altijd nog even rustig zelf het appartement mag bekijken nadat de verhuurder je heeft rondgeleid. Op die manier heb je ongestoord de tijd om alles nog eens goed te bekijken.

Helemaal verliefd na een bezichtiging en ga je het pand huren? Volgende week vertellen we je wat je allemaal in orde moet brengen. Houd zeker onze website in de gaten!

donkere fotoDeze foto is genomen op een bewolkte en regenachtige dag.
dakraamDankzij een dakraam valt er heel wat meer zonlicht binnen! Foto door Fakro Nederland (Pinterest).

Het bezoek zelf plan je het best overdag in. Zo zie je meteen waar de zon staat en hoeveel lichtinval er precies is. En dat heeft een grote invloed op je energiefactuur en het ruimtegevoel! Zo zag ik meteen dat al mijn ramen aan de noordkant stonden, maar dat dat ruim gecompenseerd werd door een dakraam waardoor veel licht naar binnen komt.

Vertrouw op je gevoel

Het eerste waarop je moet letten tijdens zo'n bezoek? Op je eigen gevoel! Het is heel belangrijk dat je onmiddellijk op je gemak bent in het appartement. Het is natuurlijk de bedoeling dat je je er meteen thuis voelt indien je erin zou trekken. Twijfel je al bij binnenkomst, is dat een duidelijke no go. Daar hoef je heus geen gegronde reden voor te hebben: soms is het niet meer dan een gevoel.

persoon rust met voeten op salontafel, koffie in de hand
Zou je je na een lange werkdag goed kunnen ontspannen in het appartement? Vertrouw op je gevoel!

Zet ogen en oren open

Maar een goed gevoel alleen is natuurlijk niet genoeg. Houd vooral ook oren en ogen open. Zo ontdek je meteen het uitzicht, of het proper is, hoeveel omgevingslawaai je hoort ... Zeker op eventuele gebreken moet je letten. Zie je bijvoorbeeld vochtplekken op de muur? Dat wijst op ernstige vochtproblemen die niet zomaar op te lossen zijn! Op deze checklist woning bezichtigen staat wat je zeker zou moeten opvallen.

Verkeer Brussel 's avonds, drukke straat, uitrit tunnel
Een pand vlak naast een autosnelweg of net een klein huisje in een rustig dorp? Spits zeker je oren zodat je je goed kunt voorbereiden op eventueel achtergrondgeluid. (Foto: Brussel)

Meer artikels over Actua