Ongewoon wonen – wonen of logeren in trulli

Trulli zijn speciale woningen die je vooral in de streek van Zuid-Italië tegenkomt, met name rond de steden Bari, Brindisi en Tarente. In het stadje Alberobello zijn nog ongeveer een duizendtal trulli terug te vinden…

Het is ook van hieruit dat de trulli ontstaan zijn, en zich hebben verspreid over de hele regio. Het stadje is dan ook opgenomen op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO.

Charmevolle trulli in Italië

Een trullo typeert zich voornamelijk door het ronde, kegelvormige puntdak. Het hoogste topje van het puntdak dient als schouw. Het heeft voornamelijk een decoratieve functie, maar dient daarnaast ook wel om de hele dakconstructie op zijn plaats vast te zetten. Op de meeste daken zijn decoratieve symbolen aangebracht, die vaak een religieuze betekenis hebben.

Ook de structuur van de benedenverdieping, waarop de dakconstructie rust, is typisch rond. De hele structuur is geverfd met kalk. Het dak blijft echter onaangeroerd, om het regenwater makkelijker van het dak af te laten stromen. Dit regenwater wordt afgevoerd en gerecupereerd in een ondergronds reservoir.

De huisjes werden aanvankelijk gemaakt van kalksteen, en niet van cement. Deze grondstof is makkelijk te vinden in deze regio, waardoor de keuze voor dit materiaal voor de hand lag. Ook konden de trulli dan ook snel afgebroken worden, waardoor minder belastingen betaald moesten worden. Vandaag zijn de meeste trulli gerestaureerd en verstevigd. De muren van een trullo zijn soms tot wel 1,5 meter dik. Dit heeft als voordeel dat de warmte van Zuid-Italië makkelijker wordt buitengehouden, en dat het ook uitstekend isoleert in de winter.

Vandaag de dag zijn de trulli vooral een toeristische attractie. Het is ook mogelijk om in zo’n trullo te logeren. Sommige ervan zijn immers omgevormd tot hotel.

28/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?