Minder is meer: kom tot rust met minimalisme

Minder is meer: kom tot rust met minimalisme

De een voelt zich pas op zijn gemak in een huis dat helemaal vol staat met allerlei ditjes en datjes. Voor de ander kan het dan weer niet strak en leeg genoeg zijn, zodat ieder detail volledig tot zijn recht komt. Die laatste zal zich wellicht kunnen vinden in het minimalisme. Wat houdt dat precies in? En waar moet je rekening mee houden voor een minimalistisch interieur?

Minimaliseren: meer dan inrichting

Een minimalistische ingesteldheid heeft natuurlijk niet alleen betrekking op je interieur. Het is bijvoorbeeld een stroming in kunst en muziek en er schuilt een ware filosofie achter. Voor de aanhangers houdt minimalisme meer in dan opruimen en leven met minder. Het is zelfs een manier om je vrijer te voelen en minder waarde te hechten aan materiële bezittingen. Het kan inderdaad een interessante denkoefening zijn: als je je hele huishouden tot vijftig voorwerpen zou moeten beperken, wat zou je dan willen bewaren?

5 tips voor een minimalistisch interieur

Wil je zelf graag minimaliseren? Hier zijn wat tips om je op weg te helpen:

  • Hoewel minimalisme meer is dan gewoon opruimen, begint het daar natuurlijk wel. Een eerste stap is om alle horizontale vlakken leeg te maken. Wat kan er weg? Wat kun je uit het zicht opbergen? Oogt meteen een stuk netter!
  • Een neutrale kleurbasis is eveneens een goed begin. Wit, grijs en natuurlijke kleuren zien er fris, net en kalm uit en vormen een canvas voor een beperkt aantal eyecatchers.
  • Kwaliteit gaat boven kwantiteit: denk goed na over iedere aankoop en investeer in tijdloze decoratie die lang meegaat in plaats van de laatste trends. En in combinatie met het neutrale kleurenschema van de tip hierboven valt je decoratie des te meer op.
  • Voorzie voldoende ademruimte in je interieur. In een open ruimte komen voorwerpen beter tot hun recht.
  • Zorg dat alles in harmonie is met elkaar. Gebruik niet alleen veel dezelfde kleuren, maar ook dezelfde soort materialen. Op die manier is alles op elkaar afgestemd.
31/07/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?