Messing poetsen: laat je deur- en raambeslag stralen

Mooie ramen en deuren wil je uiteraard goed onderhouden zodat ze er ook na jaren als nieuw blijven uitzien. Wie niet te veel tijd wil besteden aan het onderhoud zit goed met raam- en deurbeslag in messing. Messing, een legering van koper en zink, geeft die typisch verouderde look aan je meubilair en zorgt voor extra cachet op ramen en deuren. Poetsen met een zachte droge doek volstaat!

Van klassiek tot design en retro beslag

Bij Dauby heb je een zeer ruime keuze aan beslag voor ramen, deuren en meubels. Gaande van klassiek, tot retro over design, elke stijl heeft zijn eigen vereisten. Uiteraard wil je er dan ook alles aan doen om je beslag fonkelend als nieuw te houden. Daarom geven we je graag advies bij het poetsen.

Messing poetsen: géén schuurmiddelen gebruiken

Verbronsd messing, een van de vele materialen die Dauby gebruikt voor haar beslag, is een legering van koper en zink die wordt geoxideerd waardoor een gevlekte, donkere structuur ontstaat. Wanneer messing in contact komt met zuurstof kan de oppervlakte nog donkerder en doffer worden, wat een geslaagde verouderde look geeft.

Beslag in messing heeft helemaal niet veel onderhoud nodig. Reinigen met een droge doek is voldoende. Gebruik in geen geval schuurproducten of agressieve schoonmaakmiddelen, want die poetsen de charme van je beslag er gewoon af!

Onverniste vs verniste messing

Onverniste messing is vervaardigd uit drukgegoten messing en kreeg een harde, slijtvaste afwerking mee. Als je het regelmatig poetst, ziet het er jaren goed uit. Je kunt eventueel ook koperpoets gebruiken. De geverniste variant blijft, in tegenstelling tot de onverniste messing, glanzend dankzij de vernislaag. De beschermlaag is wel onderhevig aan slijtage. Dit type van beslag is daarom minder geschikt voor buiten. Ook hier geldt hetzelfde devies: regelmatig opblinken met een droge doek en in géén geval schuurmiddelen gebruiken!

20/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?