Meer belasting op een tweede verblijf in Frankrijk

Het presidentschap van François Hollande heeft negatieve gevolgen voor de 100.000 Belgen die een tweede verblijf in Frankrijk bezitten: ze zullen vanaf nu meer geld op tafel moeten leggen.

Tweede verblijf: welke hervormingen?

De Franse socialist kondigde tijdens zijn verkiezingscampagne reeds twee fiscale hervormingen aan die gevolgen zullen hebben voor de Belgen met een buitenverblijf in Frankrijk: enerzijds de hervorming van de vermogensbelasting (de ISF) voor de rijksten en anderzijds de belasting op de meerwaarde bij de verkoop van onroerend goed.

Hervorming van de vermogensbelasting

Het verkiezingsprogramma van Hollande stelt voor om terug te keren naar het oude systeem van vermogensbelasting, wat minder voordelig is voor de grote en middelgrote vermogens.

Onder Sarkozy werd de vermogensbelasting aanzienlijk vereenvoudigd in 2011. Frankrijk ging van zeven naar twee verschillende belastingvoeten. Bovendien kwamen er hogere grondslagen en de ‘bouclier fiscal’ of het fiscaal plafond – een belastinggrens die ervoor zorgde dat niemand meer dan 50 procent van zijn inkomsten moest afdragen aan de staat – werd afgeschaft.

Met Hollande keren we terug naar het oude systeem zonder fiscaal plafond, waardoor de Franse fiscus jaarlijks veel meer geld zal innen! Om een concreet voorbeeld te geven: de belasting voor een woning van een miljoen euro van een rijke particulier zal opnieuw 5.500 euro per jaar bedragen, terwijl deze volledig was weggevallen na de hervorming van 2011.

Belasting op de meerwaarde bij verkoop

Maar de vermogensbelasting is niet de enige maatregel die François Hollande heeft aangekondigd.

Vroeger was de meerwaarde bij verkoop (19 procent voor niet-inwoners) vrij van belasting wanneer je jouw tweede verblijf na meer dan 15 jaar verkocht. Nicolas Sarkozy zorgde ervoor dat je sinds februari 2012 dertig jaar moet wachten om jouw tweede verblijf te verkopen zonder belasting op de meerwaarde te betalen.

De maatregelen die de nieuwe president François Hollande wil doorvoeren zijn niet voordeliger. De president besliste ook om het verschil tussen inkomsten uit arbeid en inkomsten uit vermogen af te schaffen en alle inkomsten te belasten tegen het marginale tarief van de Franse inkomensbelasting. Daarom zal de meerwaarde bij verkoop van onroerend goed vanaf heden veel zwaarder belast worden dan voorheen.

Samengevat, zelf als deze maatregelen maar gedeeltelijk worden aangenomen en als de toepassing ervan nog lang niet duidelijk is, zullen we de aangekondigde fiscale hervormingen goed moeten opvolgen. Maar dat mag jou er natuurlijk niet van weerhouden om te investeren in een tweede verblijf of een leuk vakantiehuisje om van de Provençaalse zon, de Bretoense golven of de skipistes in de Alpen te genieten.

03/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?