Leidingen beschermen tegen vorst? Dat doe je zo

Koning Winter komt eraan. Om je heel wat ellende te besparen, is het sterk aangeraden om je huis preventief te beschermen tegen de vrieskou. Niet alleen waterleidingen, maar ook de mazoutleiding of mazouttank kunnen schade ondervinden door de vorst.

Voorkomen dat je mazouttank bevriest

Een winter zonder bevroren leidingen begint bij de stookolietank. Een stookolietank die zich boven de grond bevindt en dus blootgesteld is aan koude en wind, is in de winter bijzonder kwetsbaar. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je mazouttank te beschermen tegen de vrieskou.

Ten eerste is er de stookolie zelf, die in België sowieso bestand is tegen temperaturen tot -10°C en in putje winter tot -15°C. Een tweede optie is dat je zelf antivries toevoegt, die je stookolietank beschermt tot -20°C. Qua hoeveel kies je het best voor 1 liter antivries per 1000 liter stookolie. Zo vermijd je dat de leidingen en de filters verstoppen en dat de brander slecht werkt. Ten slotte kan je ook je tank isoleren of verwarmingselementen in de tank plaatsen.

Isoleer de buitenleidingen

Bij extreme wintertemperaturen hebben geïsoleerde buitenleidingen sowieso een grote overlevingskans. Opteer daarbij altijd voor buisisolatie van voldoende kwaliteit. Je voorkomt er namelijk heel wat problemen mee, zowel op praktisch als op financieel vlak. Voorkomen is goedkoper dan genezen.

Ook met deze tips bespaar je op de eindfactuur

Naast de vorstpreventie voor je stookolieleidingen en mazouttank zijn er nog een paar andere maatregelen die je energiefactuur naar beneden halen. Zo is het belangrijk om je verwarmingsinstallatie goed te onderhouden. Propere filters en leidingen verbruiken een pak minder tijdens het verwarmen.

Vergeet ook je huis zelf niet te isoleren. Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte langer binnen en voorkomt dat je om de haverklap moet bijstoken.

22/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?