Komt er een oorlog rond de energieprijzen in 2012?

Komt er een oorlog rond de energieprijzen in 2012?
Daar lijkt het alleszins op. Naast Electrabel en Luminus hebben ook Essent, Eneco en Nuon aangegeven de gasprijzen voor aardgas te willen verhogen, prijsbevriezing of niet. Minister Johan Vande Lanotte riep gisteren al op tot een soort van burgerprotest waarbij consumenten en vooral bedrijven hun energiefactuur van Electrabel en Luminus niet moeten betalen. Maar waar eindigt zoiets? Onder andere de gemeente Zonnebeke ging al in op het voorstel van Vande Lanotte om de energiefactuur met de verhoogde energieprijzen niet te betalen. Bij elke factuur die ze nu in de bus krijgen, zullen de factuur contesteren. De energieleveranciers zetten daarentegen ook stappen tegen de wet van de prijsbevriezing. Komt er een oorlog rond de energieprijzen in 2012? En wat zal daar het gevolg van zijn?

Zullen de prijzen terug zakken of niet?

Het ziet er jammer genoeg naar uit dat de energieprijzen niet terug zullen zaken. Electrabel en Luminus zijn volgens verschillende advocaten in hun recht en ook al mochten ze in de fout gegaan zijn, in de wet rond de prijsbevriezing worden er geen sancties gekoppeld aan mogelijke overtredingen. Ook al kunnen Vande Lanotte en Wathelet bewijzen dat beide energiebedrijven in de fout gegaan zijn, dan nog kan er wettelijk geen sanctie opgelegd worden. Bovendien hebben de verschillende energiebedrijven dus zelf ook al stappen gezet om in te gaan tegen het energiebeleid. Via de federatie voor gas- en elekticiteitsbedrijven Febeg gaan de verschillende energieleveranciers het energiebeleid aanvechten via het Europese of het Grondwettelijke hof. Komt daarbij nog eens dat zulke rechtszaken steeds verwikkeld geraken in een jarenlange juridische strijd. Als je weet dat de prijsbevriezing geldt tot 31 december dit jaar, dan weet je dat zo'n rechtszaak weinig nut heeft.

Energiefactuur betalen of niet betalen? Enige nuance!

Je energiefactuur gewoon niet betalen, is helemaal geen goed idee. Wat je wel kan en moet doen is de energiefactuur betalen, maar ze vervolgens wel betwisten wanneer je vaststelt dat er inderdaad een (al dan niet onwettige) prijsstijging heeft plaatsgevonden. Dit doe je via een schrijven naar je energieleverancier. Wanneer je de energiefactuur niet betwist, kan je later ook niets terugvorderen wanneer de energieprijs toch terug zou zakken. Anderzijds is het ook zo dat de energieleverancier je na één maand van het niet betalen van je energiefactuur, je in gebreke kan stellen. Vervolgens kan de energieleverancier jouw contract opzeggen met een opzeggingstermijn van 60 dagen. De factuurkosten blijven daarna uiteraard nog steeds open staan en dienen dus nog steeds betaald te worden. Je energiefactuur niet betalen is dus af te raden. Mocht je toch een prijsstijging vaststellen, betwist de energiefactuur dan via een schrijven aan uw energieleverancier. Toch één lichtpuntje: Eneco heeft z'n prijsstijging alweer ingetrokken.