Kleine huizen blijven betaalbaar in België

Volgens een studie van Deloitte over residentiële woningen in Europa, telt een Belgisch gezin ongeveer 3,8 jaarsalarissen neer om een kleine woning te verwerven, terwijl ze daar in Frankrijk 9 en in Rusland 10 jaarsalarissen voor nodig hebben. Het lijkt er dus op dat woningen bij ons betaalbaar blijven. Dat moeten we van dichterbij bekijken…

Kleine huizen in België

Volgens de ‘Property Index’, een studie van consultancy bureau Deloitte over Europese woningen, zijn kleine woningen van zo’n 70 vierkante meter heel betaalbaar in België.

In andere Europese landen zoals Duitsland en Denemarken zijn de kleine huizen het goedkoopst. In Duitsland betaalt een gezin gemiddeld 2,3 jaarsalarissen voor een kleine woning, in Denemarken 2,2 jaarsalarissen. In Nederland daarentegen moet je ongeveer 4 jaarsalarissen neertellen voor dit type pand, 8 in het Verenigd Koninkrijk en 9 in Frankrijk. De Oost-Europese landen zijn het duurst, met woningprijzen tussen de 7 en 10 jaarsalarissen.

Woningprijzen in België

De vastgoedtransacties in België gingen licht achteruit tegenover 2012, maar de gemiddelde huizenprijzen blijven stabiel. Na een lichte daling van de prijzen eind 2012, zijn de prijzen in het begin van het jaar weer gestegen, om uiteindelijk te stabiliseren. Vandaag kost een gemiddelde woning gemiddeld 229.359 euro en een gemiddeld appartement 200.345 euro.

Wil je een kleine woning kopen? Twijfel niet, de markt boezemt vertrouwen in. Maar waar zou je een woning kopen? De goedkoopste provincie is Limburg, met een gemiddelde huizenprijs van 180.570 euro. De duurste provincie daarentegen is Vlaams-Brabant. De goedkoopste gemeente is Ronse (Oost-Vlaanderen), waar je een recordprijs van 126.095 euro betaalt voor een huis. De duurste gemeente is Kraainem, met een gemiddelde van 371.348 euro voor een huis.

25/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?