Kleine huizen winnen aan populariteit

De vastgoedmarkt blijft een vaste waarde voor de Belg en momenteel zien we een sterke stijgende vraag naar kleine huizen. Hoe kunnen we dit verklaren? Er zijn verschillende redenen: een lagere kostprijs, minder nood aan ruimte en energiebesparingen…

Kleine huizen zijn populair

Tot voor enkele jaren was er veel vraag naar vrijstaande huizen. Vandaag zien we een forse stijging in de vraag naar appartementen en gesloten bebouwing. Waarom?

De Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag, maar hij wil ook meer sparen. De gemiddelde woningprijs voor appartementen en gesloten bebouwing is kleiner dan voor villa’s. Dat verklaart waarom kleine huizen vandaag zo populair zijn.

Kleinere bouwgronden

Maar de huizenprijzen zijn niet de enige oorzaak van de populariteit van kleine woningen in België. De gemeentes proberen tegenwoordig de oppervlakte van woonwijken maximaal te benutten door kleinere bouwgronden aan te bieden. Op de oppervlakte waar we tien jaar geleden nog tien woningen bouwden, trekken we vandaag veertien huizen op.

Een andere visie

Bovendien is onze opvatting van wonen veranderd: we letten meer op onze uitgaven en hechten meer belang aan energie besparen. Deze opvatting staat in rechtstreeks verband met de geldige energienormen en heeft ervoor gezorgd dat we in beter geïsoleerde huizen wonen. En hoe kleiner een woning, hoe gemakkelijker we kunnen isoleren.

Belgen verplaatsen zich steeds meer en doen meer activiteiten in de openlucht. Veel eigenaars hebben dus minder nood aan een grote tuin of een garage en kiezen eerder voor kleine huizen.

Kleinere gezinnen

Onze gezinnen worden kleiner dan vroeger en ook dat draagt bij tot het succes van kleine woningen. Belgen hebben minder nood aan veel ruimte en kiezen voor kleinere huizen. Gecombineerde open ruimtes zijn ook zeer in trek. Een open keuken of een badkamer geïntegreerd in de slaapkamer zijn ondertussen de norm geworden.

Oude huizen verbouwen

Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar kleine woningen worden vele oude huizen gerenoveerd of helemaal verbouwd. Op die manier worden kleine wooneenheden gecreëerd die beantwoorden aan de hedendaagse normen en verwachtingen van de Belg.

06/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?