Kama: de kunst van lichaamsgenot

Tot 10 maart vindt in de ‘Triennale di Milano’, het design-mekka van Italië, een merkwaardige tentoonstelling plaats: ‘Kama. Sesso e design’. In het Nederlands: ‘Kama. Sex en design’. Gedurende verschillende weken worden er voorwerpen getoond die de taal van het lichaam spreken en soms zelfs de meest intieme delen niet verbloemen. De kunst van het lichaamsgenot, kortom…

Lichaamsgenot in de vergetelheid

Met het rationalisme en de religies werd lichaamsbeleving aan de kant geplaatst en werd het tonen van het lichaam als vulgair ervaren. Vandaag wordt er dikwijls lachend of spottend over seksualiteit gepraat. Om lichaamsgenot weer de plaats te geven die het verdient, is de tentoonstelling Kama ontstaan.

Kama. Sesso en design

De tentoonstelling dankt zijn naam aan de hindoeïstische god van verlangen, de lichamelijke liefde en het seksuele plezier. De tentoonstelling toont allerlei objecten uit de Oudheid, zoals Etruskische vazen, Romeinse fallische objecten of Griekse keramiek. Eigenlijk wil Kama het lichaamsgenot honoreren en tonen in welke mate seksualiteit ook in de Oudheid aanwezig was.

Behalve uit de Oudheid worden er ook voorwerpen uit Japan, Afrikaanse sculpturen en andere realisaties getoond.

Ieder voorwerp geeft uiting aan ‘genot’… En elke designer/artiest toont dat seks je gelukkig maakt, onmisbaar is en niet in verband moet gebracht worden met ‘schandalen’. Design kan een middel zijn om maatschappelijke en existentiële kwesties bespreekbaar te maken…

Om het plaatje compleet te maken, komen ‘tafelgeneugten’ ook aan bod. Tot slot is intimiteit een van de centrale thema’s.

Praktische info

Kama. Sesso e design, Triennale Design Museum Milaan (Italië)

  • Nog tot 10 maart 2013
  • Dinsdag tot zondag van 10:30 tot 20:30
  • Donderdag open tot 23:00
  • Toegangsticket: 8 euro
  • Geen toegang onder de 18 jaar
19/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?