Jouw woning verhuren tijdens de vakantie, een goed plan!

Zin om 500 euro per maand te verdienen tijdens de vakantie zonder er iets voor te doen? Perfect mogelijk! Het geheim: verhuur jouw woning tijdens jouw afwezigheid. Het concept is in opmars in de wereld van de alternatieve reizen en kent heel wat succes in de V.S. Ook bij ons wint het aan populariteit. Zin om het ook eens te proberen?

Ten tijden van crisis zijn alle ideeën welkom die jouw situatie kunnen verbeteren. Waarom zou je jouw woning dus niet verhuren wanneer je zelf op reis vertrekt? De couchsurfing formule heeft heel wat voordelen: je verdient extra geld, waarmee je op zijn minst de facturen kan betalen tijdens jouw afwezigheid, en jouw woning is bewoond, waardoor de kans op inbraak afneemt.

Jouw woning verhuren zonder zorgen!

Als je jouw woning of appartement wil verhuren tijdens jouw vakantie, dan raden we aan om met een tussenpersoon te werken. Deze persoon treedt niet op als conciërge, en zal dus niet tussenkomen wanneer er zich praktische problemen voordoen. Maar zo heb je wel een bemiddelaar als bijkomende garantie in conflictsituaties.

Websites als Airbnb, VRBO of HomeAway werken op dezelfde manier: via hen kan je jouw woning te huur aanbieden tijdens jouw vakantie. De sites vragen wel een commissie op de huurgelden welke varieert van site tot site.

Tips om jouw woning te verhuren tijdens de vakantie

Zin om het concept eens uit te proberen? Hier is een lijst met tips die je kan nalezen voor je jouw in het avontuur stort:

 • Kies voor een betrouwbare tussenpersoon (een erkende website, een vastgoedmakelaar). Zo heb je bijkomende garanties als er zich een conflict voordoet.
 • Doe het niet als je niet overtuigd bent! Het is het niet waard om jouw vakantie te verpesten voor enkele honderden euros.
 • Lees goed de algemene gebruiksvoorwaarden van de bemiddelende websites voor je deelneemt.
 • Ben je huurder, lees dan aandachtig jouw huurcontract door, zodat je zeker bent dat je jouw appartement mag onderverhuren.
 • Breng jouw verzekeringsmakelaar op de hoogte. Normaal gezien moet je geen bijkomende premie betalen, maar het is belangrijk dat hij op de hoogte is van de verhuur.
 • Maak een staat op van jouw huis of appartement. Neem foto’s van jouw woning of appartement.
 • Maak op voorhand een schriftje om de huurders wegwijs te maken in het huis. Beschrijf de werking van de huishoudtoestellen, de verwarming, elektriciteit, keuken, domotica, enz. Leg uit wanneer het vuilnis opgehaald wordt. Heb je een WIFI netwerk, dan laat je ook de code achter voor de huurder. Als je tijd hebt, kan je ook enkele brochures klaarleggen met de activiteiten in de regio of een lijstje van de restaurants die je leuk vindt. Vergeet niet dat de bezoekers nadien de kans krijgen om de eigenaars te evalueren op de internetsite.
 • Maak jouw woning helemaal proper.
 • Het is niet nodig om jouw kleerkasten of jouw koelkast volledig leeg te maken. Maak enkel wat plaats in een hangkast of commode.
 • Heb je waardevolle voorwerpen, breng ze dan allemaal samen in een kamer die je op slot kan doen.
 • Vraag aan een vertrouwenspersoon om af en toe eens een kijkje te nemen in jouw woning tijdens jouw afwezigheid. Laat ook een telefoonnummer achter zodat de huurders contact kunnen opnemen als er zich problemen voordoen in het huis.
 • Vertrek zonder zorgen op reis!

 

 

26/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

HV
huis verhuren

Airbnb kan ook een goed alternatief zijn.