Jongeren & hun eerste woning. Interview Mattias Vercauteren

In onze reeks over nestverlaters laten we jongeren aan het woord die net hun eerste appartement of eerste huis kopen. Homeproved ging ditmaal op bezoek in het stijlvolle appartement van online marketing consultant Mattias Vercauteren (26) en zijn vriendin Liesbeth Leemans (26).

Eerste woning kopen

Homeproved: Een appartement gekocht in de omgeving van Lier, wat was jouw drijfveer?

Mattias Vercauteren: “We hadden een gebouw in familiebezit. Samen met mijn grootmoeder en mijn nonkel heb ik besloten om het met de grond gelijk te maken en een nieuwe blok met drie appartementen te zetten. Zo hebben we een groot deel van de kosten kunnen delen, zoals de architect en de ruwbouw. De afwerking heeft iedereen voor eigen rekening genomen. Die samenwerking is goed verlopen. Mijn grootmoeder en nonkel hebben wel een heel andere stijl dan ik. De buitenkant van het gebouw is dus in klassieke pastorijstijl en vanbinnen is ons appartement heel modern.”

Homeproved: Aan welke criteria moest jullie nieuwbouwappartement beantwoorden?

Mattias Vercauteren: “Wij wonen op de hoogste verdieping en hadden graag veel natuurlijk licht. Daarom hebben we boven de keuken en in de berging een lichtkoepel geplaatst. Ook een lift is belangrijk, dan kunnen we het appartement later eventueel aan oudere mensen verhuren. De bedoeling is namelijk dat we hier vier à vijf jaar wonen en dan uitkijken naar een huis met een tuin.”

Homeproved: Waarom hebben jullie ervoor gekozen om op het platteland te wonen?

Mattias Vercauteren: “Ik heb een jaar in Amsterdam gewoond, maar verkies toch het platteland boven de stad. Ik hou van een landelijke omgeving, ik leef liever onder de kerkentoren, dat is rustiger. Ook de aanwezigheid van vrienden en familie stel ik erg op prijs. In een dorp ken je iedereen en dat is gewoon plezant. Ik vermijd liever de drukte.”

Homeproved: Hebben jullie zelf ook werken uitgevoerd?

Mattias Vercauteren: “Neen, ik ben namelijk niet zo handig. Een deel van de afbraakwerken, de isolatie van de slaapkamers, schilderwerken en de afwerking hebben zelf gedaan, maar verder hebben we alles laten doen. Alles is nu bijna klaar. Er ontbreken enkel nog wat verlichtingselementen en meubels voor de living.”

Eerste woning & geld

Homeproved: Hebben jullie eerst gehuurd?

Mattias Vercauteren: “Neen, we hebben meteen gekocht. Ik vind huren weggesmeten geld. Een lening afbetalen is eigenlijk net als huren, maar je hebt wel een eigen appartement.”

Homeproved: Hebben jullie gemakkelijk een woonkrediet gevonden?

Mattias Vercauteren: “Omdat we beide werken was dit niet zo moeilijk. We zijn langs vele banken gepasseerd en uiteindelijk kregen we een interessant voorstel van de huisbankier van mijn vriendin haar familie. De lening staat op onze beide namen en loopt over twintig jaar. We betalen dus een vrij groot bedrag af per maand, maar dan zijn we er ook sneller vanaf. Mijn ouders hebben ons ook financieel gesteund.”

Homeproved: Voel je het om een lening af te betalen?

Mattias Vercauteren: “Je moet toch extra letten op je uitgaven. De lening gaat van mijn loon, ik hou een bedrag opzij voor eten en dagelijkse kosten en ik spaar om op reis te gaan. Veel blijft er dan niet meer over. Bij mij toch niet, mijn vriendin heeft een iets hoger loon.”

 

Wonen & dromen

Homeproved: Hoe voelt het om eigenaar te zijn?

Mattias Vercauteren: “Ik ben nooit op kot geweest en woonde tot voor kort nog thuis. Het is leuk om weg te zijn van de ouders en een eigen stekje in te richten. Daar keek ik heel erg naar uit.”

Homeproved: Heb je tips voor andere jongeren die een eerste woning willen kopen?

Mattias Vercauteren: “Samen met andere koppels of mensen van dezelfde leeftijd investeren in een gemeenschappelijke bouwgrond of samen een pand renoveren heeft veel voordelen. Het is profijtelijker dan als koppel een woning kopen. Ik weet niet precies wat de juridische voorwaarden zijn, maar dat mag je niet tegenhouden. Verder zou ik nooit huren. Ik zie het nut van huren wel in voor koppels die nog niet lang samen zijn, maar ik vind het weggesmeten geld.”

Homeproved: Op naar het volgende project?

Mattias Vercauteren: “Het is de bedoeling dat we binnen een paar jaar uitkijken naar een huis of een bouwgrond om een nieuwbouwwoning te zetten die volledig naar onze smaak is, liefst met een grote tuin. Dat laatste kan er nog efkes bij.”

18/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?