Jongeren en hun eerste woning. Interview Veronique De Gres

In onze reeks over nestverlaters laten we jongeren aan het woord die net hun eerste huis of eerste appartement kopen. Homeproved ging ditmaal op bezoek in het stijlvolle appartement van projectmedewerker bij de FOD Volksgezondheid Veronique De Gres (27).

Eerste woning kopen

Homeproved: Je hebt een appartementje gekocht in hartje Antwerpen, wat was jouw drijfveer?

Veronique De Gres: “Na mijn studies in 2010 wilde ik heel graag nieuwbouw kopen en alleen gaan wonen . Ik had net een bestaand appartement bezocht, toen ik op de terugweg uithangborden zag voor dit project met nieuwbouwappartementen. Eén appartementsblok was al afgewerkt en er waren plannen voor een tweede. Ik kon dus al eens een kijkje gaan nemen in een modelappartement en mij voorstellen hoe mijn appartement eruit zou zien. Sinds mei 2012 woon ik hier.”

Homeproved: Wat waren de zoekcriteria?

Veronique De Gres: “Ik wilde een nieuwbouw appartement met terras en garage. Dat moést gewoon. Het voordeel van nieuwbouw is dat je de stijl volledig zelf kiest. Ik heb een eenslaapkamerappartement van 67 vierkante meter. Twee slaapkamers waren uiteraard fijner geweest, maar ik heb extra berging bijgekocht in de ondergrondse parking om te compenseren.”

Homeproved: Voor welke stijl gekozen heb je gekozen?

Veronique De Gres: “Een eigentijdse maar veilige stijl. Beige en bruin zijn de overheersende tinten, met witte kasten en een grijze zetel en keuken. Maar ik wilde toch een kleine uitspatting, dus ik heb voor flashy gele muren op het toilet gekozen, zo fel dat jouw ogen pijn doen. Ook de muur waartegen een op maat gemaakte bureau staat is mosgroen geschilderd.”

Homeproved: Heb je ook zelf werken uitgevoerd?

Veronique De Gres: “Niets. Ik ben niet zo handig en wilde zo weinig mogelijk doen. Ik heb mijn appartement helemaal laten schilderen. Ook de vloeren voor de living, de hal en de slaapkamer waren niet voorzien. Ik heb deze vloeren dus besteld en laten leggen door de firma waar ik de andere vloeren moest kiezen. Ik heb dus niet voor de goedkoopste, maar voor de gemakkelijkste oplossing gekozen.”

Eerste woning & geld

Homeproved: Heb je gemakkelijk een woonkrediet gevonden?

Veronique De Gres: “Ja, want bij de overheid hebben we vrij hoge starterslonen. Toen ik besloot mijn appartement te kopen, werkte ik nog niet zo lang. Ik had heel lang gestudeerd en nog niet zoveel gespaard. Tussen het moment dat ik heb getekend en de oplevering woonde ik nog bij mijn ouders en heb ik zwaar gespaard.”

“Uiteindelijk heb ik een lening met een afbetaling op dertig jaar. Ik ben bij verschillende banken gaan informeren, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de bank waar mijn moeder werkt. Via haar kon ik aan personeelskorting geraken. Ik heb ook financiële hulp gekregen van mijn ouders. Het kapitaal dat ik zelf moest inbrengen heb ik van hen gekregen.”

Homeproved: Voel je het om een lening af te betalen?

Veronique De Gres: “Sowieso. Vroeger ging ik veel op restaurant, dat doe ik nu bijna niet meer. Ik kook eigenlijk elke avond zelf en ga een keer per week bij mijn ouders eten. Ik neem ook boterhammen mee naar het werk, terwijl ik voorheen altijd in het bedrijfsrestaurant ging eten. Verder leef ik zoals voorheen, maar soms moet ik een maand langer wachten, bijvoorbeeld om kleren te kopen.”

 

Wonen & dromen

Homeproved: Hoe voelt het om eigenaar te zijn?

Veronique De Gres: “Ik woon hier nog maar twee maanden. Het is fantastisch, ik kan mijn eigen ding doen, kiezen wat ik eet, wanneer ik eet, gaan en staan waar ik wil. Vroeger moest ik om zes uur thuis zijn voor het eten, dat hoeft nu niet meer. Die vrijheid voel ik enorm. Er is sowieso iets veranderd in mijn leven. Ik merk ook dat ik ’s avonds veel bezig ben. Ik moet de was doen, de afwas doen, strijken, terwijl ik vroeger bij wijze van spreken gewoon voor de tv ging zitten. Dat is het enige nadeel.”

Homeproved: Valt het mee om alleen te wonen?

Veronique De Gres: “Ja, de eerste week was raar, met al die nieuwe geluiden. Dan dacht ik: ‘oei, ze zijn toch niet aan het inbreken?’ Maar ondertussen ben ik dat al gewoon.”

Homeproved: Heb je tips voor andere jonge mensen die een eerste woning willen kopen?

Veronique De Gres: “Als je geld gaat lenen is het heel belangrijk dat je alle banken afgaat. Een lening aangaan is heel nieuw en je durft misschien niet goed, maar je moet het hard spelen om een goede procent te pakken te krijgen, want zo kan je maandelijks veel besparen. En wist je dat je een procent kan vastzetten voor twee weken?”

“Kies je voor een nieuwbouw appartement, dan kan je de plannen nog aanpassen, muren verplaatsen, kamers groter of kleiner maken, enz. Maar dat kan niet overal, dus je moet altijd goed op voorhand informeren.”

“Als mensen in jouw nabije omgeving meer ervaring hebben met huizen kopen of bouwen, dan kan je die best overal mee naartoe sleuren. Mijn ouders hebben dertig jaar geleden ook een eigen huis gebouwd, dus ze kennen de knepen van het vak. Ze zien veel meer dingen, ze spelen hier sneller op in, ze spelen het harder, en dat is belangrijk.”

Homeproved: Op naar een volgende project?

Veronique De Gres: “Het liefst van al zou ik een loft hebben. Die zou ik dan graag met twee kopen, dat is financieel beter haalbaar. Maar voorlopig wil ik hier nog niet weg!”

23/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?