Jonge ontwerpers aan het woord | Kathleen Langie: interieurontwerp

Jonge ontwerpers aan het woord | Kathleen Langie: interieurontwerp
Elk jaar studeren er een heleboel jonge ontwerpers af. Kathleen Langie volgde een professionele bachelor interieurvormgeving in Mechelen. Na drie jaren, die voorbij vlogen, was haar honger om te leren nog niet gestild. Ze volgt nu haar master in Diepenbeek. “Deze specialisatie biedt mij meer inzicht en gaat een stapje verder door middel van onderzoek en theorie.” Vertelt Kathleen.

Een kinderdroom verwezenlijken

Al in het 3e leerjaar wist Kathleen wat ze later wou doen. Overal, waar mogelijk, bouwde ze samen met vriendjes en vriendinnetjes hutten. Haar grootste wens was een boomhut om in te wonen, langs het huis in de treurwilg. “Op die leeftijd kan je natuurlijk zelf zulke constructies niet bouwen. Dus ik vroeg hulp aan mijn lieve papa, maar die zag dit natuurlijk niet zitten. Hij vertelde me dat er een vergunning voor nodig was en een bouwplan met vooraanzicht, bovenaanzicht en zijaanzicht.” “Hij dacht natuurlijk dat hij zo van mijn gezaag af was, maar een week later kwam ik aandraven met een ‘bouwplan’: enkele A4’tjes met bouwplannen, getekend in dikke stiftlijnen.” Vertelt Kathleen enthousiast. De wil van een kind is wet en Kathleen kreeg haar boomhut, niet in de treurwilg maar bij de kippen achteraan in de tuin. Vanaf die dag droomde ze ervan om zelf boomhutten te ontwerpen en te bouwen. Later vervormde die droom zich naar interieurontwerp.

In het hoofd van de opdrachtgever

“Als je me vraagt wat ik ontwerp, kan ik daar niet 1 term op plakken. Wat ik ontwerp is eigenlijk heel ruim, van een persoonlijke woning tot een stand op een interieurbeurs. Je zit niet vast aan één stramien. Het is meer een samenspel van de noden van de opdrachtgever, het materiaal, de kleuren en vormen. Het functionele ervan is de uitdaging en dat maakt het boeiend en leuk. Keer op keer moet je in het hoofd van de opdrachtgever kruipen om te ontdekken wat hij precies wenst.” “Helaas blijft het voorlopig bij fictieve opdrachten en ontwerpen. Zodra mijn jury voorbij is gebeurd er niets meer mee. Het begint dan ook enorm te kriebelen om mijn eerste “echte” opdracht te verwezenlijken. Ik zal bij mijn eerste project waarschijnlijk enthousiaster zijn dan de opdrachtgevers waarvoor ik ontwerp.”

Een tafel met een +

De Dovetail is een van Kathleen's ontwerpen. De opdracht? Maak een tafel met een +, met meerdere functies dus. Hiervoor ging ze opzoek naar een probleemstelling. Het probleem? Het groeiend laptopgebruik, maar een aangepaste tafel ontbreekt. “Iedereen is wel bekend met de computertafels van vroeger, met de uitschuifbare lade voor het toetsenbord. Deze tafel bracht me op het idee om een laptoptafel te maken.” Zegt Kathleen. Haar inspiratie haalde ze in het verleden, een nieuwe versie van de computertafel met elementen van de lessenaar in het eerste leerjaar. “Als laatste zocht ik nog een knipoog naar die tijd. Ik verwerkte zwaluwstaartverbindingen, die vroeger gebruikt werden in de meubelindustrie, op een moderne manier in de poten.”[gallery include="41903, 41902, 41901, 41900" columns="4" orderby="title"]

Een hybride stof- en garenwinkel

“Momenteel werk ik aan het ontwerp voor een hybride winkel in Royal Nord te Hasselt, eveneens een fictief project. Ik werk aan een stof- en garenwinkel waar je met behulp van een iPad je artikels terugvindt. Deze tool voorkomt de overrompeling van het grote aanbod en wijst de klant de weg. De iPad doet eveneens dienst als tool om machines en paspoppen online te bestellen. Daarnaast is er in de winkel de gelegenheid om te leren naaien. Je kan er dus alles vinden wat je nodig hebt om bijvoorbeeld een kleedje te maken.”[gallery include="41907, 41906, 41905, 41904" columns="4" orderby="title"]

“Mijn droom is een eigen ontwerpbureau: StudioLangie”

Na haar opleiding wil Kathleen Langie graag ervaring opdoen bij een creatief retail-bureau. Met de nodige ervaring wil ze stap voor stap opdrachten onder de naam StudioLangie verwezenlijken. Zo droomt ze er van om, in de verre toekomst, haar eigen ontwerpbureau op te richten. StudioLangie is voorlopig een online portfolio waar ze de beste werken van haar opleiding bewaart. Al werkt ze reeds aan een ontwerp voor het huis van haar schoonzus. “Meteen een groot project om mee te beginnen. Ik krijg carte blanche en mag elke kamer naar mijn idee inrichten.”