Jonge ontwerpers aan het woord | Jannelien Verjans: Product Design

Jannelien Verjans studeert product design aan de MAD-faculty (Media Arts Design Faculty) te Genk. Een gevarieerde opleiding waar studenten de kans krijgen om zichzelf te ontplooien binnen het vak ‘design’. Dat kan gaan van meubels tot industrieel design en van sociaal tot service design. Door de variatie aan opdrachten en de vrijheid die de studenten krijgen wordt hun creativiteit ten volle benut. “Dat is een van de belangrijkste factoren die de doorslag gaf om deze studie te kiezen.” Vertelt Jannelien Verjans.

Gevarieerde opdrachten

Dat het een gevarieerde en uitgebreide opleiding is, bewijst Jannelien met de diverse opdrachten die ze tot nu toe tijdens haar schoolcarrière ontwierp. “Dit gaat van een rokje uit tapijt, tot een bord in opdracht voor een restaurant, de inrichting van een klaslokaal, oplossing voor de sociale cohesie binnen een wijk in Genk,…” Somt Jannelien op.

Rokje uit gerecycleerd tapijt

“Dit rokje maakte ik uit een gerecycleerd tapijt. We kregen de opdracht om het afval van een tapijtfabrikant op een creatieve manier te recycleren. Om de look te vervolledigen maakte ik op de zelfde manier een ring en een paar oorbellen.” Legt Jannelien trots uit.

Een klassiek bord met een leuke twist

In opdracht van ‘restaurant het Claeverblat’ te Hasselt ontwierp Jannelien een bord. Ze koos voor een klassiek bord, dat we allemaal kennen, met een leuke twist. “De inham is gemaakt om het bord efficiënter van de tafel te kunnen nemen. Ook kan er een rubberen rand aan bevestigd worden om ovenwanten te vermijden. Dit voorkomt onhandige situaties bij het dragen van voorverwarmde borden. ” Zegt Jannelien lachend, want door haar weekendwerk in de horeca weet ze wat het is om voorverwarmde borden te dragen.

Het klaslokaal van de toekomst

Van de lerarenopleiding van de KHLim in Diepenbeek kreeg ‘Product Design’ de opdracht om ‘het klaslokaal van de toekomst’ te ontwerpen. Een mix van product en interieurdesign. De opdracht was niet om stoelen en tafels een plaats te geven in een klaslokaal, wel om een concept te creëren rond toekomstig lesgeven. “Het concept dat ik uitwerkte: samen, individueel of interactief met de leraar werken in het klaslokaal.”

Het is een modulair systeem opgebouwd uit blokken. Deze kunnen met ritsen aan elkaar bevestigd worden. Door het zachte materiaal waar ze uit gemaakt zijn, kunnen ze ook als zitelement gebruikt worden. Enkele van de modules zijn bovendien voorzien van een prikbord of whiteboard om interactief te kunnen werken in groep.

“Ik heb gekozen om met deze blokken een kleurrijke toets te geven aan het klaslokaal. Ik wou de witte saaie muren doorbreken en een vrolijke sfeer creëren binnen een serieuze omgeving.”

“Mijn favoriete ontwerp? Otie de bever!”

Otie de bever is een knuffelbeer die ik vorig jaar ontwierp voor kleuters van 3 tot 6 jaar.” Zegt Jannelien trots. “In dit project werkte ik rond het ontdekken, (h)erkennen en leren uiten van emoties bij kinderen. Vaak is het voor kleuters moeilijk om hun gevoelens in woorden uit te drukken en schrijven deze dan op hun knuffelbeer af. Vanuit dat idee heb ik verder gewerkt.”

Otie de bever is een knuffelbeer waar kinderen de gezichtsuitdrukkingen van kunnen veranderen. Zo leren ze op een eenvoudige manier hun gevoelens communiceren.

De fantasierijke kinderwereld ontdekken

“Otie de bever vond ik het leukste project omdat het onderwerp mij sterk interesseerde. De levenswereld van kinderen is iets wat mij sterk inspireert.” Jannelien droomt er dan ook van om later te ontwerpen voor kinderen. Ze wordt geïnspireerd door hun manier van denken, de creativiteit die van hen uit gaat,… “Als je voor kinderen ontwerpt kan je heel fantasierijk te werk gaan. Werken met speelse vormen en felle kleuren. Liefst zou ik samenwerken met kinderen en hen intensief betrekken in het designproces. Zo wordt het ontwerp sterk afgestemd op de eindgebruiker.”

Het grote voorbeeld van Jannelien Verjans is Richard Hutten, Nederlands design ontwerper. “Zijn ontwerpen zijn speels en kleurrijk. Je ziet aan zijn werken dat hij zijn vak graag doet. Later wil ik met evenveel plezier ontwerpen als deze man.”

15/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?