Je woning verkopen of verhuren?

Heel wat eigenaars stellen zich de vraag of ze hun woning beter verkopen of verhuren. Waarom zou je niet verkopen in plaats van verhuren? Verhuren biedt namelijk heel wat voordelen, maar je mag deze beslissing niet licht opvatten!

Investeren in een opbrengsteigendom

Investeren in vastgoed is goed investeren. Een eigen woning biedt zeker voordelen. Maar wanneer je een pand opnieuw verkoopt, kan dat ook voor teleurstellingen zorgen bij de eigenaars. Vastgoed is onderhevig aan de schommelingen op de markt en vele eigenaars slagen er niet in om hun huis of appartement te verkopen aan de prijs die ze vooropgesteld hadden. Ontgoocheld besluiten velen onder hen om hun pand te verhuren.

De oplossing: word verhuurder!

Verhuren kan een ideale oplossing zijn voor een huis of appartement dat je niet gemakkelijk kan verkopen. Zo bouw je niet alleen aan jouw eigen patrimonium, je hebt er ook een regelmatige bron van inkomsten bij.

Verhuurder worden houdt echter ook wat risico’s en verplichtingen in, die je beter kent voor je jou in het avontuur stort.

Risico’s en verplichtingen inschatten

Het gevaar van woningverhuur is dat je in moeilijkheden kan komen als je de huurinkomsten absoluut nodig hebt – bijvoorbeeld om een nieuwe lening af te betalen – en de huurder zijn huur niet regelmatig betaalt of zijn verplichtingen niet nakomt.

Bovendien zijn er heel wat verplichtingen en kosten verbonden. Zorg dus dat je hiervan op de hoogte bent voor je een pand verhuurt. Hou rekening met alle gevolgen en respecteer alle geldige wettelijke voorschriften.

Dus… verkopen of verhuren?

Ga je nu jouw pand verkopen of verhuren? Dat hangt van persoon tot persoon af. Je moet zelf een inschatting maken en nagaan welke optie rendabel is, rekening houdend met de waarde van jouw pand en mogelijke risico’s.

30/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

MA
MERCKEN AUGUSTINUS

Wij hebben een appartement gekocht en dachten dat wij met de opbrengst van onze (riante) woning gemakkelijk dit appartement zouden kunnen betalen.
Door de ineenstorting van e woningmarkt en een foute inschatting van de waarde van het huis zitten wij nu met een overbruggingskrediet en twee woningen , samen goed voor minimaal 600.000,00 euro. Wij willen ‘e’en van de twee verkopen en terughuren aan ormae voorwaarden. Kan dat???