Je huis printen in 3D? In China kan het al!

Je huis printen in 3D? In China kan het al!
Wat als je je huis voor slechts een fractie van de normale prijs zou kunnen bouwen? En stel je eens voor dat de bouw van je woning maar half zo lang zou duren? Dat zou geweldig zijn, toch? Het Chinese bouwbedrijf WinSun bewijst dat het kan met het eerste 3D-geprinte gebouw.

Razendsnel huizen bouwen in 3D

Al in maart vorig jaar slaagde het bedrijf erin om in amper 24 uur 10 huizen te bouwen. Onlangs gingen ze nog een stapje verder door een villa van 1.100m² en een appartementencomplex van 6 verdiepingen te bouwen. Beide gebouwen werden gemaakt met behulp van een industriële 3D printer. De 3D printer is zo’n 6,6m hoog, 10 meter breed en 40 meter lang. Net als bij prefab, worden grote elementen eerst in de fabriek geprint en vervolgens worden de elementen ter plekke verbonden om zo in sneltempo gebouwen op te trekken. De grondstof die gebruikt wordt om de bouwelementen te printen, is ook volledig nieuw. Men maakt namelijk gebruik van een mengsel van grond en industrieel afval – zoals glas en puin – op een basis van sneldrogend cement waar ook nog een speciaal verhardingsmiddel aan toegevoegd wordt. Om in regel te zijn met de bouwnormen, worden er tijdens de opbouw extra stalen verstevigingen aangebracht en uiteraard ook isolatie. 3d bouwen - appartementsgebouw 3d winsun

Sneller, goedkoper én milieuvriendelijker bouwen

Bouwen met behulp van 3D technologie levert heel wat voordelen op. De combinatie van het innovatieve productie- en bouwproces en het gebruik van gerecyclede bouwstoffen zorgt ervoor dat er heel wat bespaard kan worden. Zo daalt het bouwafval met 30 tot 60%, kan er tot 50 à 70% sneller gebouwd worden en worden de loonkosten met ruim de helft gehalveerd. Door de nood aan bouwmaterialen met een (grote) impact op het milieu – zoals bakstenen – te verkleinen of zelfs te elimineren, wordt het bouwproces ook een stuk ecologischer. [gallery link="file" order="DESC" columns="4" orderby="title" include="91677, 91676, 91675, 91674, 91673, 91672"] En wie twijfelt over de stevigheid of isolatie van zo'n constructie: de holle bouwblokken worden binnenin voorzien van een zigzagstructuur. Dit biedt niet alleen meer stevigheid maar laat ook ruimte voor isolatie. De lucht binnenin de bouwblokken zorgt tevens ook voor natuurlijke isolatie. Dit alles zorgt ervoor dat de kostprijs voor het bouwen van dit appartementencomplex amper 138.750 euro kost. In Europa zien we voorlopig enkel concepten terwijl men in China al droomt van het bouwen van wolkenkrabbers en bruggen. In onderstaand filmpje zie je alvast hoe het bouwproces in z'n werk gaat.

Meer artikels over Actua