James Dyson: uitvinder van de multifunctionele kraan

Zeven jaar geleden verbaasde James Dyson de wereld met een elektrische handendroger die de handen in amper 10 seconden droogt. Onlangs lanceerde de Britse ingenieur een multifunctionele kraan die de handen in 12 seconden wast en droogt. Een hygiënische en duurzame oplossing!

In een interview met ‘Journal Le Monde’ ligt James Dyson een en ander toe.

Hoe lang heeft u gewerkt aan de ontwikkeling van deze kraan?

“De handendroger ‘Dyson Airblade’ heeft 3 jaar onderzoek gevergd. Aan de numerieke motorhebben we 7 jaar gewerkt samen met 40 ingenieurs. En die motor is essentieel: hij

Handendroger Dyson Airblade

zorgt voor een snelle, performante, ecologische en hygiënische droging.”

“Op basis van de Airblade technologie heb ik aan m’n ingenieurs gevraagd om de handendroger te optimaliseren zodat hij minder plaats inneemt. Verder hebben we de was- en droogfuncties met elkaar verbonden. 125 ingenieurs hebben zo drie nieuwe machines ontwikkeld die het resultaat zijn van 3 jaar intensief onderzoek en een investering van 47,5 miljoen euro. Tot op vandaag hebben we 110 patenten neergelegd voor de Dyson Airblade en 100 voor de numerieke motor DDM V4.”

Avontuurlijke belevenis

U betreedt een nieuw vakgebied. Hoe pakt u dat aan?

“Het is altijd een avontuur omdat we nooit weten hoe de markt zal reageren. We voeren geen voorafgaandelijk onderzoek uit. De

Dyson Airblade Tap

technologie functioneert, of niet. Het staat wel vast dat we verschillende problemen oplossen: droogtijd en zeker ook het hygiënische aspect omdat we weten dat elektrische handendrogers weinig hygiënisch zijn. Ze nemen lucht uit de toiletten die vol zit met bacteriën, warmen die op en blazen ze op onze handen. Een handendroger is een waardig alternatief voor papieren servetten.”

“Vandaag weten we dat de ‘Dyson Airblade Tap’ lange wachtrijen in toiletten vermijdt en zeker ook het wassen en drogen combineert zonder dat er water op de vloer terechtkomt. En wie weet zal de woning van de toekomst ermee uitgerust worden. We weten dat de ‘dematerialisatie’ en het drogen zonder contact de toekomst zijn, ook voor particulieren.”

21/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

OV
Olivier Vanopstal

Kleine correctie. Deze type handendroger werd al in 1993 uitgevonden door Mitsubishi Electric in Japan.